Boldog születésnapot, Nagymester!

Vastaps köszöntötte a Nagymestert a Karinthy Színházban, ahol az éljenző közönség – a tapsrend keretében – a címszereplő Bodrogi Gyula születésnapját is megünnepelte.

A kollégák és Olt Tamás színházigazgató tortával lepték meg a 89 esztendős művészt.
Bodrogi Gyulának igazi meglepetés volt a titokban szervezett nyilvános születésnap. Nem szereti kimondani éveinek számát, legfeljebb azt, hogy 1934-ben született. Stábunknak elmondta, nem szokott összegezni, inkább előre tekint. Elsősorban egészségre vágyik.

Az esemény az előadás után a színház előterében folytatódott, informálisabb keretek között. A születésnaposnak László Imre polgármester is gratulált, méltatva régi barátságukat, valamint Bodrogi Gyula kedves és szerény jellemét.

Elmondom hát mindenkinek

A Karinthy Színház művészei a magyar költészet napján – Kosztolányi Dezső szavait megfogadva – „életre keltették a verset”. A teátrum hangszóróiból egész nap többek között Bodrogi Gyula, Balázs Andrea, Kubik Anna által előadott költemények szóltak a Bartók Béla úton. – A versek titka, hogy mindenkinek mást jelentenek. A versekkel igazán önmagunk lehetünk, kicsit a lelkünk darabkái. Karinthy Frigyes Előszó című művének refrénje: „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”. A színház törekvése, hogy mindenkihez szóljon – fogalmazott Olt Tamás színházigazgató.

Bodrogi Gyula József Attila Hazám című költeményét szavalta el, szerinte ez bárhol, bármikor aktuális. Határ Győző Várom és istápom című versét Balázs Andrea, a Karinthy Színház művésze adta elő. A színésznő büszke gyomaendrődi származására – Határ Győző is ott született –, ezért is választotta a faluról szóló költeményt. Kubik Anna úgy véli, a „költők mindent előre tudnak, pontosan fejezik ki mindazt, amit én csak érezni tudok”. Azért választotta Tóth Árpád Álarcosan című művét, mert a csaknem 100 éves versre máig sokan emlékeznek, „az idő nem múlik felette”. A költészet napján több mint harminc vers szólt a Karinthy Színház hangszóróiból.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support