Újbuda zöldítene, a kormány beépítene

A kormány április 19-én tette közzé társadalmi egyeztetésre azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé tenné a Fehérvári út–Galvani utca–Szerémi út–Barázda utca által határolt egykori ipari terület azonnali rozsdaövezeti besorolását. Újbuda Önkormányzata korábban is tiltakozott az ilyen lépések ellen, és mások mellett erre a területre is változtatási tilalmat rendelt el tavaly decemberben. (A rendeletmódosítás szerint az említett területen ilyen tilalom nem alkalmazható.) Mint arról már beszámoltunk, rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítanák a Temesvár u. 20. alatti ingatlant is, ahol szintén változtatási tilalom van életben.

A rozsdaövezeti akcióterületen zajló beruházások nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősülnek, így a beruházónak nem kell figyelembe vennie az önkormányzat szabályozásait. Több és nagyobb épületet húzhat fel, mint amit a hatályos építési szabályzat megenged, és nem kell létrehoznia az előírt méretű zöldfelületet.

Ez szembe megy azzal a kerületi szándékkal, hogy csökkenjen a beépített területek mérete és növekedjen a zöldterületeké. Újbuda Önkormányzata továbbra is tiltakozik a rozsdaövezeti besorolások és az építkezések ellen.

– A XI. kerület megtelt, az újbudaiak panasza a zsúfoltságot illetően indokolt. Tudjuk, hogy a rozsdaövezeti besorolással jelentős előnyökhöz juthatnak a NER-es beruházók, de nekünk az itt élők érdeke az első, elutasítjuk a kormány lépéseit – közölte László Imre polgármester.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support