Egészségnap a Szent Kristóf Szakrendelőben

Idén is családi egészségnap keretében vizsgáltathatták ki magukat az érdeklődők ingyenesen a Szent Kristóf Szakrendelőben.

– A prevenció fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni – mondta az egészségnap megnyitóján László Imre polgármester. Rákbetegségek tekintetében Magyarország európai összehasonlításban a legrosszabbak között van, az öngondoskodásra a mindennapokban is szükség van, nem csak a problémák észlelésekor. Ő maga kórházigazgatóként csaknem húsz évvel ezelőtt indította el az akkori városvezetéssel az egészségnap hagyományát, idézte fel a polgármester. – Ez a szokás a jelenlegi helyzetben különösen hasznos a magyar egészségügyben a humánerőforrás és a várólisták területén tapasztalható anomáliák miatt. A problémák csökkentésében jelentős előrelépés lesz a Gyermekegészségügyi- és Diabétesz Centrum megnyitása – mondta László Imre.

– Betegségügy helyett az egész­ségügyre kell helyezni a hangsúlyt, amit a prevenció biztosíthat – tette hozzá dr. Lehoczky Péter Gábor főigazgató. Egyebek mellett ezért őszre is terveznek hasonló egészségnapot. – Az önkormányzat és a szakrendelő együttműködése sikeres és hatékony, a lakosság egészségügyi állapota érdekében közösen dolgozunk. A szakrendelő több másik kerülettel együtt állandó felügyeletet biztosító kardiometabolikus rendszer kidolgozásán, előkészületein dolgozik – mondta el a főigazgató.

Az egészségnapon a látogatók vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszűrésen vehettek részt, igénybe lehetett venni boka-kar index, illetve szemnyomásmérést, a nyaki nagyerek vizsgálatát, pajzsmirigyultrahangot, szájüregi daganatvizsgálatot, neuropátiás szűrést. A férfiakat prosztatabetegségekkel kapcsolatos tanácsadással is várták, de volt csontsűrűség-kiértékelés, allergia-, légzésfunkció-, anyajegy-, tüdő- és hallásvizsgálat. Az egészséggondozás részeként gasztroenterológiai, diétás, makuladegenerációval, zöldhályoggal és szárazszeműséggel kapcsolatos tanácsokat és információkat kaphattak az érdeklődők. Ezen kívül betegjogi kérdésekről is beszélgethettek a szakrendelőbe látogatók. Voltak egyéni fogadóórák, a gyermekeknek pedig kreatív foglalkozást tartottak.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support