A felkelő nap országa Albertfalván

Japán öltözékekkel, a kalligráfia trükkjeivel, a sushi készítésének fortélyaival ismerkedhettek meg egyebek között az Albertfalvi Közösségi Ház (AKH) látogatói március 25-én.

A japán tematikus napot nem először rendezték meg az AKH-ban. Az érdeklődők interaktív programok és előadások révén kerülhettek közelebb az európaitól merőben eltérő, rendkívüli mélységeket rejtő világhoz.


A ruhákon és gasztronómiai érdekességeken túl fotókat, japán tematikájú telefontokokat, kardokat és kokesi babákat tekinthetett meg a közönség. Utóbbiakról az is kiderült, hogy az eredetileg játéknak készült kokesi babák a gyermeki tenyérhez igazított átmérőjű testtel készülnek, egyes darabokat talpra sem lehet állítani. A narukói kokesi azonban szinte kezdettől fogva a lányok ünnepén felállított babaállvány dísze volt, vaskos kialakítása révén stabilan megállt. A látogatók azt is megtudhatták, hogy a japán kalligráfia, a sodó az ottani művészeti ágak egyike. A szó jelentése: az írás útja – a kalligráfiára a tudatosság művészeteként és a szellemi fejlődés útjaként tekintenek.


T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support