Mindig mainstream ízlésű fickó voltam – Geszti Péter a B32-ben

Folytatódott a B32 Galéria és Kultúrtér beszélgetéssorozata, a Mássalhangzó. Március 22-én az EMeRTon-díjas énekes, dalszövegíró, reklámszakember és producer, Geszti Péter volt Gréczy Zsolt vendége. Az a Geszti Péter, aki már a rendszerváltás előtt is sikert sikerre halmozott, nevét az Első Emelet szövegírójaként ismerte meg az ország. Dalai egy generáció kollektív tudatába égtek bele, slágereit mai napig játsszák a rádiók.

Geszti Péter pályáját egyfajta küldetésnek is tekintette, már a szocializmus évei alatt változtatni akart a rockmatuzsálemek által a ’70-es, ’80-as években megteremtett zenei közegen. Akkor még nem tudták, de Gesztiék lettek a „kis generáció”, és bár eleinte Geszti könnyedebb hangot ütött meg, a ’90-es évek elejére szövegei kiforrottabbá váltak, köszönhetően a társadalmi változásoknak is; a rendszerváltozásban dalain keresztül Geszti keze is benne volt. Az est folyamán az is kiderült, mit tehetett egy, a diktatúra puhulását érzékelő fiatal a ’80-as években. – Az apáinknak csak a Horthy-féle kapitalizmusból jutott, én nem ilyen jövőt szerettem volna elképzelni – mondta Geszti, aki a rendszerváltás sikertelenségéért ma már az akkori politikai elitet hibáztatja. – Nem készítették fel az embereket a változásra. Az volt a szerencsém, hogy minden helyzetre volt egy tervem, és a csúcson tudtam abbahagyni a Rapülőkkel, valamint a Jazz+Azzal is – tette hozzá.


A reklámszakma Geszti szerint ma leginkább a globalizmust és a környezetszennyezést generálja. Úgy érzi, az ARC kiállítással elérte, amire a kezdetekkor nem számított, hogy ez a civil társadalom egyik legfontosabb szócsövévé nőtte ki magát. Miután a reklámmegrendeléseket leuralta a magyar kormány, Geszti Péter visszatért a zene világába: újra ír dalokat, tavaly év végén pedig telt ház előtt lépett fel régi együtteseivel a Papp László Sportarénában. A beszélgetés természetesen érintette a terveit is – ahogy őt a pódiumbeszélgetésből is megismerhettük, biztos valami eddig nem látott-hallott produkcióval fogja felborzolni a popzene és a közélet állóvizét.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support