Vinné az egyház az ingatlanokat

Egy tavaly decemberben elfogadott jogszabály-módosítás értelmében a magyarországi egyházak idén február 28-áig olyan állami, illetve önkormányzati épületek tulajdonjogára jelenthették be igényüket, amelyek azelőtt soha nem voltak egyházi kézben. A tulajdon ingyenes megszerzésének feltétele csak az, hogy az adott ingatlanban az adott egyház vagy hozzá tartozó jogi személy a benyújtás idején közvetlenül hitéleti, szakrális tevékenységet folytasson. A módosítás szerint az igényét benyújtó egyháznak legkésőbb a nevelési, oktatási év elejéig (praktikusan szeptember 1-ig) tulajdonába kell adni a helyi önkormányzat tulajdonában álló, használati joggal illetett ingatlant.

Újbudán közel 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra jelezték tulajdonlási igényüket egyházak a február végi határidőig – a tényleges benyújtás határideje 2026. december 31. –, vagyis ingyenes átadásuk esetén ennyivel csökken a kerület vagyona.

Az érintett oktatási intézmények az alábbiak:
– Szent II. János Pál Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület
– Grosics Gyula Sport Általános Iskola (első körben használatba vételt kérnek, de jelezték az azt követő tulajdonlási szándékot is)
– Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészet Szakgimnázium
– Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda

Az érintett ingatlanok becsült piaci összértéke megközelíti a 9 milliárd forintot. Ezek korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta őket.

Újbuda Önkormányzata mindig törekedett a kiegyensúlyozott viszonyra, számos esetben díjmentesen telket vagy helyiségeket adott át egyházaknak, hosszú távú használatra. Mivel volt döntési jogköre, maga dolgozta ki az együttműködési feltételeket és találta meg minden esetben a legjobb megoldást. A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetét rendező 1997-es törvényt módosító szabályozás azonban megfosztja az önkormányzatokat a döntés lehetőségétől, nem egyeztet, csak elvesz, ellentételezés nélkül.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kezdeményezett, a Fidesz és a Jobbik képviselői által megszavazott, szakmai egyeztetést mellőző törvény a jogalkotói pontatlanságok miatt nem egyértelmű. A tulajdonjog átruházásának feltételeit Újbuda Önkormányzata jelenleg vizsgálja, ahogy azt is, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje.

A ROVATBÓL