Vinné az egyház az ingatlanokat

Egy tavaly decemberben elfogadott jogszabály-módosítás értelmében a magyarországi egyházak idén február 28-áig olyan állami, illetve önkormányzati épületek tulajdonjogára jelenthették be igényüket, amelyek azelőtt soha nem voltak egyházi kézben. A tulajdon ingyenes megszerzésének feltétele csak az, hogy az adott ingatlanban az adott egyház vagy hozzá tartozó jogi személy a benyújtás idején közvetlenül hitéleti, szakrális tevékenységet folytasson. A módosítás szerint az igényét benyújtó egyháznak legkésőbb a nevelési, oktatási év elejéig (praktikusan szeptember 1-ig) tulajdonába kell adni a helyi önkormányzat tulajdonában álló, használati joggal illetett ingatlant.

Újbudán közel 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra jelezték tulajdonlási igényüket egyházak a február végi határidőig – a tényleges benyújtás határideje 2026. december 31. –, vagyis ingyenes átadásuk esetén ennyivel csökken a kerület vagyona.

Az érintett oktatási intézmények az alábbiak:
– Szent II. János Pál Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a közeli közterület
– Grosics Gyula Sport Általános Iskola (első körben használatba vételt kérnek, de jelezték az azt követő tulajdonlási szándékot is)
– Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészet Szakgimnázium
– Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda

Az érintett ingatlanok becsült piaci összértéke megközelíti a 9 milliárd forintot. Ezek korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta őket.

Újbuda Önkormányzata mindig törekedett a kiegyensúlyozott viszonyra, számos esetben díjmentesen telket vagy helyiségeket adott át egyházaknak, hosszú távú használatra. Mivel volt döntési jogköre, maga dolgozta ki az együttműködési feltételeket és találta meg minden esetben a legjobb megoldást. A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetét rendező 1997-es törvényt módosító szabályozás azonban megfosztja az önkormányzatokat a döntés lehetőségétől, nem egyeztet, csak elvesz, ellentételezés nélkül.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kezdeményezett, a Fidesz és a Jobbik képviselői által megszavazott, szakmai egyeztetést mellőző törvény a jogalkotói pontatlanságok miatt nem egyértelmű. A tulajdonjog átruházásának feltételeit Újbuda Önkormányzata jelenleg vizsgálja, ahogy azt is, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support