Befejeződtek a Gyermekegészségügyi Centrum építési munkálatai

A fővárosi tőkeinjekció hatására felpörgött az építkezés, de a Gyermek­egész­ségügyi Centrum működésének megkezdése akár egy évet is csúszhat. Az épület kész, hamarosan indul a próbaüzem, és a remények szerint ősszel átadhatják. A 85 ezer beteg ellátására képes, korszerű egészségügyi komplexum az agglomeráció egy részét is kiszolgálja majd.

– Az építészeti munkálatok befejeződtek, már csak a közművek végleges bekötésére várunk – közölte az önkormányzat helyszíni bejárásán Uzsoki Virág, a Gyermek­egészségügyi Centrum építésvezetője. A korábban tervezett átadási határidővel kapcsolatos reményeket az MVM szertefoszlatta, ugyanis míg korábban a gáz- és árambekötésekre egy-két hónap volt a határidő, tavaly már egyéves vállalási időt határozott meg a szolgáltató. A munkálatokat hátráltatta emellett a rekordinfláció, illetve az is, hogy a kormány „átütemezte” az Egészséges Budapest Programot, amelyből az önkormányzat továbbra is várja az 1,2 milliárdos hozzájárulást.

Jelenleg az épület csak a világításra elegendő áramot kap, de ha végre betáplálják a nagy erősségű áramot, akkor elkezdődhet a 60 napos próbaüzem, melynek során beindítják és tesztelik az olyan nagy energia­igényű rendszereket, mint a műtők steril levegőztető rendszere vagy az alagsori terápiás medence gépészete. A centrumban tavaly befejeződtek a gépészeti és elektromos szerelések, a létesítményre utólag ráépített harmadik szinten lévő egynapos sebészeten kialakították a modern műtőket. A centrum belső tereit leburkolták, kifestették, elkészült a parkoló és a kert is.

A próbaüzem közben az üzemeltető Szent Kristóf Szakrendelő megkezdi a meglévő bútorok telepítését, és elkezdi beszerezni a még hiányzó eszközöket. – Komoly gondjaink vannak és lesznek – mondta el lapunknak dr. Lehoczky Péter. A Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója szerint a tervezett összeghez képest több mint 700 millió forint hiányzik a kompromisszumok nélküli befejezéshez – a beruházás megkezdése óta összesen ennyivel lettek drágábbak az eszközök. A főigazgató hozzátette, a polgármester mellett Simicskó István országgyűlési képviselővel is beszélt, segítsen forrást szerezni. – A közműveket várhatóan áprilisra bekötik, a próbaüzem beindul, remélem, hogy ősszel beköltözhetünk és átadhatjuk a rendelőt – közölte a főigazgató. A szakrendelő mellett épülő Diabétesz Központ építése is jól halad, a nyár elejére elkészül az épület, utána kezdődhet a berendezés.

A megnyitás időpontját az is bizonytalanná teszi, hogy a beszállítóknak kevés eszközük van raktáron, számos tételt pedig külföldről kell behozni. A főigazgató megjegyezte, komoly kihívás lesz orvosokat idecsábítani, szakdolgozói stábot toborozni, a létszámnak ugyanis maximum a fele áll rendelkezésre a Szent Kristóf Szakrendelőben. Az egészségügyi központ a tervek szerint teljes körű, modern szolgáltatásokkal várja majd a betegeket: 17 féle gyermekszakellátás, háziorvosi rendelő, egynapos sebészet, fertőző részleg, ügyeleti ellátás és egy sokktalanító helyiség is helyet kap benne (utóbbiban az életveszélyes állapotú gyermekek kaphatnak ambuláns segítséget a mentő kiérkezéséig). A centrum a XI. és a XXII. kerületi páciensek mellett az Érdről, Diósdról, Biatorbágyról és Törökbálintról érkezőket is ellátja majd.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support