Befejeződtek a Gyermekegészségügyi Centrum építési munkálatai

A fővárosi tőkeinjekció hatására felpörgött az építkezés, de a Gyermek­egész­ségügyi Centrum működésének megkezdése akár egy évet is csúszhat. Az épület kész, hamarosan indul a próbaüzem, és a remények szerint ősszel átadhatják. A 85 ezer beteg ellátására képes, korszerű egészségügyi komplexum az agglomeráció egy részét is kiszolgálja majd.

– Az építészeti munkálatok befejeződtek, már csak a közművek végleges bekötésére várunk – közölte az önkormányzat helyszíni bejárásán Uzsoki Virág, a Gyermek­egészségügyi Centrum építésvezetője. A korábban tervezett átadási határidővel kapcsolatos reményeket az MVM szertefoszlatta, ugyanis míg korábban a gáz- és árambekötésekre egy-két hónap volt a határidő, tavaly már egyéves vállalási időt határozott meg a szolgáltató. A munkálatokat hátráltatta emellett a rekordinfláció, illetve az is, hogy a kormány „átütemezte” az Egészséges Budapest Programot, amelyből az önkormányzat továbbra is várja az 1,2 milliárdos hozzájárulást.

Jelenleg az épület csak a világításra elegendő áramot kap, de ha végre betáplálják a nagy erősségű áramot, akkor elkezdődhet a 60 napos próbaüzem, melynek során beindítják és tesztelik az olyan nagy energia­igényű rendszereket, mint a műtők steril levegőztető rendszere vagy az alagsori terápiás medence gépészete. A centrumban tavaly befejeződtek a gépészeti és elektromos szerelések, a létesítményre utólag ráépített harmadik szinten lévő egynapos sebészeten kialakították a modern műtőket. A centrum belső tereit leburkolták, kifestették, elkészült a parkoló és a kert is.

A próbaüzem közben az üzemeltető Szent Kristóf Szakrendelő megkezdi a meglévő bútorok telepítését, és elkezdi beszerezni a még hiányzó eszközöket. – Komoly gondjaink vannak és lesznek – mondta el lapunknak dr. Lehoczky Péter. A Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója szerint a tervezett összeghez képest több mint 700 millió forint hiányzik a kompromisszumok nélküli befejezéshez – a beruházás megkezdése óta összesen ennyivel lettek drágábbak az eszközök. A főigazgató hozzátette, a polgármester mellett Simicskó István országgyűlési képviselővel is beszélt, segítsen forrást szerezni. – A közműveket várhatóan áprilisra bekötik, a próbaüzem beindul, remélem, hogy ősszel beköltözhetünk és átadhatjuk a rendelőt – közölte a főigazgató. A szakrendelő mellett épülő Diabétesz Központ építése is jól halad, a nyár elejére elkészül az épület, utána kezdődhet a berendezés.

A megnyitás időpontját az is bizonytalanná teszi, hogy a beszállítóknak kevés eszközük van raktáron, számos tételt pedig külföldről kell behozni. A főigazgató megjegyezte, komoly kihívás lesz orvosokat idecsábítani, szakdolgozói stábot toborozni, a létszámnak ugyanis maximum a fele áll rendelkezésre a Szent Kristóf Szakrendelőben. Az egészségügyi központ a tervek szerint teljes körű, modern szolgáltatásokkal várja majd a betegeket: 17 féle gyermekszakellátás, háziorvosi rendelő, egynapos sebészet, fertőző részleg, ügyeleti ellátás és egy sokktalanító helyiség is helyet kap benne (utóbbiban az életveszélyes állapotú gyermekek kaphatnak ambuláns segítséget a mentő kiérkezéséig). A centrum a XI. és a XXII. kerületi páciensek mellett az Érdről, Diósdról, Biatorbágyról és Törökbálintról érkezőket is ellátja majd.

T. D.

A ROVATBÓL