Módosulnak a parkolási szabályok

Közfeladatot ellátó személyekkel és vállalkozásokkal bővül a térítésmentes parkolásra jogosultak köre, emellett könnyebb dolguk lesz az oktatási intézményekhez érkezőknek a képviselő-testület döntése után.

A parkolási zónák tavaly megkezdett szakaszos bővítése kapcsán a képviselő-testület több ponton is finomította a díjfizetés szabályait, miután a képviselői kérdésekből és a lakossági visszajelzésekből kiderült, kisebb korrekciók kellenek ahhoz, hogy a parkolási rendszer üzembiztosan és az itt élőkre szabottan működhessen.

A térítésmentes parkolásra jogosultak köre a Polgármesteri Hivatal és a Közterület-felügyelet tulajdonában álló autókon kívül mostantól kiterjed a köztisztasági és parkfenntartási feladatokat végző Újbuda Prizma Nonprofit Kft. közfeladatot ellátó járműveire is. Az egészségügyi várakozási hozzájárulásra jogosultak köre szintén kibővült, a háziorvosok és a védőnők mellett ezentúl ugyancsak ingyen parkolhatnak a kerületben a területi ellátást végző fogorvosok és asszisztenseik. Változnak a gyerekek bölcsődébe, óvodába szállításához kapcsolódó szabályok is. A helyi rendelet értelmében az általános iskolák, valamint a bölcsődék és óvodák épülete előtt a szülők 8–9 óráig, illetve 13–18 óráig 20 percig ingyen várakozhatnak (az iskoláknál ez az alsó tagozatosok szüleire vonatkozik). Mivel számos intézménybe 13 óráig kell megérkezni a gyermekekért, várakozni már 12.30-tól lehet.

Junghausz Rajmund képviselő beszámolója szerint az őrmezőiek nehezményezték, hogy az első körben a Neszmélyi útig meghúzott díjfizetős zóna környékén egyesek büntetést kaptak. Hintsch György alpolgármester elmondta, postaládákba szórt térképpel, utcajegyzékkel segítik a lakókat, de így is előfordulhat, hogy valaki megszokásból rossz helyen parkol. Ha az illető ezt jelzi a parkolási társaságnak, az március 31-éig méltányosságot adhat a büntetéssel kapcsolatban.

Jankó István képviselő felvetette, hogy a közfeladatot ellátó tanárok, orvosok, gyógy­pedagógusok is kaphassanak engedélyt; az alpolgármester szerint erre is nyílhat lehetőség, de ezeket az igényeket egyénileg kell jelezni. Hintsch György hozzátette: találkozik olyan igényekkel, hogy például aki a Karolina úton lakik, parkolhasson akár a Szent Gellért téren is, de ez nemcsak a helyszűke miatt megoldhatatlan, hanem azért is, mert így nem tudnák biztosítani az ott lakók parkolását.

Az ülésen elhangzott, hogy már leadták a kérelmet Őrmező fővárosi övezeti besorolásának módosítására. A változtatást az indokolja, hogy többek között az Igmándi utcában jelenleg egész nap óránként 200 forintért lehet korlátlan ideig parkolni, ami még így is megéri a kerületen kívülről érkezőknek. A módosítás három órára maximalizálná a várakozás idejét.

T. D.

A ROVATBÓL