Negatív diszkrimináció

Budapest lakosságának egyharmada, összesen 620 ezer ember lakik abban a hat fővárosi kerületben, amelynek nem jutott az egyébként a budapestiek adóiból is fizetett kormányzati rezsitámogatásból. Egyelőre egyetlen fillér segítséget sem ítéltek meg a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból a III., a IV., a IX, a XI., a XV. és a XVIII. kerületnek. A közös elem? Mind a hat kerületnek ellenzéki polgármestere van.

László Imre polgármester a döntésre reagáló Facebook-posztjában foglalta össze a helyzetet. „Újbuda minden adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett, így válaszoltunk a Belügyminisztériumnak, a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságának és természetesen a fővárossal megbízott kormánybiztosnak is. Tehát a megalapozott döntéshez az általuk kért adatok tömege állt rendelkezésre, továbbá az önkormányzat vezetése által készített menedzsmentterv is.

Öt kerület polgármestere közösen tárgyalt volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, ám a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlünk. Mindemellett egyértelmű, a kerület lakói által befizetett adó egy részének visszajuttatása nem múlhat azon, hogy bárki részt vesz-e egy ötperces viziten vagy sem. Amennyiben a szolgáltatott adatok alapján jár a támogatás, akkor az nem elvitatható.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az önkormányzatokat komoly próbatétel elé állító és súlyos forráselvonást eredményező pandémiát követően jutottunk el a mába. Most ezt a helyzetet továbbfokozva az energiaárak abnormális emelkedése okoz számunkra megoldandó nehézségeket. Újbuda esetében a számok nyelvére fordítva és 2023-ra vetítve ez összességében mintegy 2,3 milliárd forint többletkiadást jelent. Csak hogy még érthetőbbek legyünk: ez az összeg nem luxusberuházásokra menne, hanem óvodák, bölcsődék, hivatalok és szociális intézmények rezsijének fedezésére, fűtésre, meleg vízre, világításra annak a több ezer embernek, akik a kerületben élnek, és a mi felelősségünk gondoskodni róluk!

A pandémia időszakában is szolgáltattunk adatokat, és meg is hallgattak bennünket. Újbuda Önkormányzatának igényét megalapozottnak tartották ugyan, de végül semmilyen kompenzációban sem részesültünk. Most is adtunk adatokat, és a múlt tanulságaiból okulva kértük közös meghallgatásunkat. Felelősséggel rendelkező szakember adatokkal dolgozik, az abból levonható következtetéseknek hisz, és ez utóbbi formálja végső döntését.”

A polgármester azóta hivatalos levélben és több fórumon is jelezte a kormány képviselőinek: Újbuda készen áll a tárgyalások folytatására, hogy a kerület megkapja a jogosan járó összeget. Az adatszolgáltatásról szóló teljes dokumentációt is ismételten megküldték az illetékes kormánybiztosnak. A kompenzáció elmaradását és az abból fakadó Fidesz–KDNP-indítványt a képviselő-testület január 19-i rendkívüli testületi ülésén is tárgyalta, zárt ülés keretében.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support