Negatív diszkrimináció

Budapest lakosságának egyharmada, összesen 620 ezer ember lakik abban a hat fővárosi kerületben, amelynek nem jutott az egyébként a budapestiek adóiból is fizetett kormányzati rezsitámogatásból. Egyelőre egyetlen fillér segítséget sem ítéltek meg a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból a III., a IV., a IX, a XI., a XV. és a XVIII. kerületnek. A közös elem? Mind a hat kerületnek ellenzéki polgármestere van.

László Imre polgármester a döntésre reagáló Facebook-posztjában foglalta össze a helyzetet. „Újbuda minden adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett, így válaszoltunk a Belügyminisztériumnak, a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságának és természetesen a fővárossal megbízott kormánybiztosnak is. Tehát a megalapozott döntéshez az általuk kért adatok tömege állt rendelkezésre, továbbá az önkormányzat vezetése által készített menedzsmentterv is.

Öt kerület polgármestere közösen tárgyalt volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, ám a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlünk. Mindemellett egyértelmű, a kerület lakói által befizetett adó egy részének visszajuttatása nem múlhat azon, hogy bárki részt vesz-e egy ötperces viziten vagy sem. Amennyiben a szolgáltatott adatok alapján jár a támogatás, akkor az nem elvitatható.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az önkormányzatokat komoly próbatétel elé állító és súlyos forráselvonást eredményező pandémiát követően jutottunk el a mába. Most ezt a helyzetet továbbfokozva az energiaárak abnormális emelkedése okoz számunkra megoldandó nehézségeket. Újbuda esetében a számok nyelvére fordítva és 2023-ra vetítve ez összességében mintegy 2,3 milliárd forint többletkiadást jelent. Csak hogy még érthetőbbek legyünk: ez az összeg nem luxusberuházásokra menne, hanem óvodák, bölcsődék, hivatalok és szociális intézmények rezsijének fedezésére, fűtésre, meleg vízre, világításra annak a több ezer embernek, akik a kerületben élnek, és a mi felelősségünk gondoskodni róluk!

A pandémia időszakában is szolgáltattunk adatokat, és meg is hallgattak bennünket. Újbuda Önkormányzatának igényét megalapozottnak tartották ugyan, de végül semmilyen kompenzációban sem részesültünk. Most is adtunk adatokat, és a múlt tanulságaiból okulva kértük közös meghallgatásunkat. Felelősséggel rendelkező szakember adatokkal dolgozik, az abból levonható következtetéseknek hisz, és ez utóbbi formálja végső döntését.”

A polgármester azóta hivatalos levélben és több fórumon is jelezte a kormány képviselőinek: Újbuda készen áll a tárgyalások folytatására, hogy a kerület megkapja a jogosan járó összeget. Az adatszolgáltatásról szóló teljes dokumentációt is ismételten megküldték az illetékes kormánybiztosnak. A kompenzáció elmaradását és az abból fakadó Fidesz–KDNP-indítványt a képviselő-testület január 19-i rendkívüli testületi ülésén is tárgyalta, zárt ülés keretében.

A ROVATBÓL