Kötbér terheli a spórolást

Tízmillió forintos kötbérről kapott számlát kerületi illetőségű távhőszolgáltatójától (nem azonos a FŐTÁV-val – a szerk.) a kerület önkormányzati sportlétesítményeit üzemeltető Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. A cégnek azért kell ekkora összeget fizetnie, mert 2022-ben nem használta el a kőérberki fűtés- és használati melegvíz-ellátást biztosító szolgáltatónál lekötött éves hőmennyiséget.

A sportszolgáltató vezetése korábban egy tárgyalás alkalmával jelezte, hogy nem tudják a lekötött mennyiséget felhasználni, miután a távhő egységára tizenötszörösére nőtt a tavalyi év közben, és mint mindenki, ők is a rezsi csökkentésére törekszenek. Szerződésük értelmében 2022-ben a lekötött hőmennyiség 7500 gigajoule (GJ) volt, ez a normál üzemmenet során reális mennyiség.

A kormány által is előírt működési korlátozásokra reagálva ennél végül 600 GJ-lal kevesebbet fogyasztottak. Az így megspórolt 35 millió forintból azonban a szolgáltató elvisz 10 millió forintot kötbérként, noha a kormány spóroláshoz kötötte az esetleges rezsikompenzációt.

A szolgáltatások fenntartására törekvő cégvezetés eközben energiahatékonysági beruházásokra készül. Mint Simon Károly ügyvezető igazgató lapunk előző számában elmondta, a Nyéki Imre Uszoda működési költségeinek lefaragása érekében termálvizes kút fúrásáról, hőszivattyús rendszerek létesítéséről tárgyalnak, emellett tao-forrásból, mintegy 500 millió forintos beruházással fel akarják újítani az elavult gépészeti rendszereket.

A cikk eredeti verziójában nem jeleztük egyértelműen, hogy az említett távhőszolgáltató nem azonos a FŐTÁV-val, és ez félreértésre adott okot.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support