Kötbér terheli a spórolást

Tízmillió forintos kötbérről kapott számlát kerületi illetőségű távhőszolgáltatójától (nem azonos a FŐTÁV-val – a szerk.) a kerület önkormányzati sportlétesítményeit üzemeltető Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. A cégnek azért kell ekkora összeget fizetnie, mert 2022-ben nem használta el a kőérberki fűtés- és használati melegvíz-ellátást biztosító szolgáltatónál lekötött éves hőmennyiséget.

A sportszolgáltató vezetése korábban egy tárgyalás alkalmával jelezte, hogy nem tudják a lekötött mennyiséget felhasználni, miután a távhő egységára tizenötszörösére nőtt a tavalyi év közben, és mint mindenki, ők is a rezsi csökkentésére törekszenek. Szerződésük értelmében 2022-ben a lekötött hőmennyiség 7500 gigajoule (GJ) volt, ez a normál üzemmenet során reális mennyiség.

A kormány által is előírt működési korlátozásokra reagálva ennél végül 600 GJ-lal kevesebbet fogyasztottak. Az így megspórolt 35 millió forintból azonban a szolgáltató elvisz 10 millió forintot kötbérként, noha a kormány spóroláshoz kötötte az esetleges rezsikompenzációt.

A szolgáltatások fenntartására törekvő cégvezetés eközben energiahatékonysági beruházásokra készül. Mint Simon Károly ügyvezető igazgató lapunk előző számában elmondta, a Nyéki Imre Uszoda működési költségeinek lefaragása érekében termálvizes kút fúrásáról, hőszivattyús rendszerek létesítéséről tárgyalnak, emellett tao-forrásból, mintegy 500 millió forintos beruházással fel akarják újítani az elavult gépészeti rendszereket.

A cikk eredeti verziójában nem jeleztük egyértelműen, hogy az említett távhőszolgáltató nem azonos a FŐTÁV-val, és ez félreértésre adott okot.

A ROVATBÓL