A munka áll, a járda omlik Madárhegyen

Beszakadt a járda a Madárhegyen épülő szálloda munkaterülete mellett. A Törökbálinti út és a Barackmag utca közötti két szomszédos telken, jogellenes területfelöltéssel kezdett építkezést fakivágások is kísérték. Az önkormányzat – immár sokadszorra – hatósági fellépést követel a kormányhivataltól.

– A feldúcolás hiányában nemcsak a járda alól tűnt el a föld, de a terület jelentős része a mai napig illegálisan van feltöltve az építkezésen kitermelt földdel, amit a vállalkozónak a szabályok szerint el kellett volna szállíttatnia – mondta el a helyszínen Keller Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője. A munkagépek több mint egy éve az eredeti talajszinthez képest tíz méter magasságban töltötték fel a területet, ami arra utal, hogy a tervezett két-három emeletes apartmanszállót ennyivel magasabban akarják megépíteni. A magasítással nem csupán az a gond, hogy elveszi a kilátást a mögötte álló házak elől: a domb felhúzása önmagában is jogszabályba ütközik, amely kimondja, hogy a vállalkozónak azon a terepszinten kell építkeznie, amire megkapta az engedélyt.

2022 áprilisában Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt tizenöt civil szervezettel karöltve kért állásfoglalást a kormányhivataltól, amely májusban úgy határozott, a területet augusztusig az eredeti szintre kell visszaállítani. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzati és civil összefogás októberben felszólította a hivatalt, hajtsa végre saját határozatát. Erre már válasz sem érkezett. – A munkálatok továbbra is állnak, károk azonban továbbra is keletkeznek – mutatott rá a képviselő a járda szélén a beomlás nyomán kialakult másfél-két méteres szakadékra. – A járdát az önkormányzat építette közpénzből, és ebben az állapotában életveszélyes – tette hozzá.

Az építési engedéllyel rendelkező területen közel tíz évig egyetlen kapavágás sem történt, a csendet két éve törte meg az első markológép. A helyiek évek óta aggodalommal figyelik, mi épül a szomszédságukban, sokáig ugyanis erről sem lehetett tudni semmit. Néhány éve megjelent egy közlemény arról, hogy Hilton apartmanszálló létesül Madárhegyen, a helyi civil szervezet, a Védegylet Egyesület azonban nemrég egyenesen a Hilton céget kereste meg, hogy megtudja, pontosan mire számíthatnak az ott lakók. Megdöbbenésükre azt a választ kapták, semmi közük az ott folyó beruházáshoz.

– Szeretnénk megoldani a helyzetet, de úgy nehéz előre jutni, hogy folyamatosan csorbítják az önkormányzat építésfelügyeleti jogait, miközben sem a vállalkozó, sem a kormányhivatal nem törődik az építésbiztonsággal és a jogszabályok betartatásával – mondta el Bakai-Nagy Zita. Az önkormányzat most ismét hatósági eljárás lefolytatására kéri a kormányhivatalt. – A munkaterület nincs lehatárolva, a munkagödör nincs alátámasztva, nem tudjuk, mikor fog újra beszakadni egy út, járda a környéken. Remélem, mielőtt komoly baj történik, lépni fog a hivatal – fogalmazott az alpolgármester.

Az építkezés a szabálytalanságok mellett természetpusztítással is jár a kezdetek óta. A munkálatok során többször előfordult, hogy engedély nélkül, markolókkal tépték ki a fákat a földből. Az önkormányzat kétmillió forintos bírságot szabott ki ezért, de minden további kontroll lehetősége a kormányhivatal kezében van. A tiltakozó lakók szerint abszurd, hogy lakóövezetbe ékeljenek be egy szállodát, amely jelentős busz-, áruszállítási és vendégforgalmat szabadít a csendes, családi házas környékre.

T. D.

A ROVATBÓL