A munka áll, a járda omlik Madárhegyen

Beszakadt a járda a Madárhegyen épülő szálloda munkaterülete mellett. A Törökbálinti út és a Barackmag utca közötti két szomszédos telken, jogellenes területfelöltéssel kezdett építkezést fakivágások is kísérték. Az önkormányzat – immár sokadszorra – hatósági fellépést követel a kormányhivataltól.

– A feldúcolás hiányában nemcsak a járda alól tűnt el a föld, de a terület jelentős része a mai napig illegálisan van feltöltve az építkezésen kitermelt földdel, amit a vállalkozónak a szabályok szerint el kellett volna szállíttatnia – mondta el a helyszínen Keller Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője. A munkagépek több mint egy éve az eredeti talajszinthez képest tíz méter magasságban töltötték fel a területet, ami arra utal, hogy a tervezett két-három emeletes apartmanszállót ennyivel magasabban akarják megépíteni. A magasítással nem csupán az a gond, hogy elveszi a kilátást a mögötte álló házak elől: a domb felhúzása önmagában is jogszabályba ütközik, amely kimondja, hogy a vállalkozónak azon a terepszinten kell építkeznie, amire megkapta az engedélyt.

2022 áprilisában Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt tizenöt civil szervezettel karöltve kért állásfoglalást a kormányhivataltól, amely májusban úgy határozott, a területet augusztusig az eredeti szintre kell visszaállítani. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzati és civil összefogás októberben felszólította a hivatalt, hajtsa végre saját határozatát. Erre már válasz sem érkezett. – A munkálatok továbbra is állnak, károk azonban továbbra is keletkeznek – mutatott rá a képviselő a járda szélén a beomlás nyomán kialakult másfél-két méteres szakadékra. – A járdát az önkormányzat építette közpénzből, és ebben az állapotában életveszélyes – tette hozzá.

Az építési engedéllyel rendelkező területen közel tíz évig egyetlen kapavágás sem történt, a csendet két éve törte meg az első markológép. A helyiek évek óta aggodalommal figyelik, mi épül a szomszédságukban, sokáig ugyanis erről sem lehetett tudni semmit. Néhány éve megjelent egy közlemény arról, hogy Hilton apartmanszálló létesül Madárhegyen, a helyi civil szervezet, a Védegylet Egyesület azonban nemrég egyenesen a Hilton céget kereste meg, hogy megtudja, pontosan mire számíthatnak az ott lakók. Megdöbbenésükre azt a választ kapták, semmi közük az ott folyó beruházáshoz.

– Szeretnénk megoldani a helyzetet, de úgy nehéz előre jutni, hogy folyamatosan csorbítják az önkormányzat építésfelügyeleti jogait, miközben sem a vállalkozó, sem a kormányhivatal nem törődik az építésbiztonsággal és a jogszabályok betartatásával – mondta el Bakai-Nagy Zita. Az önkormányzat most ismét hatósági eljárás lefolytatására kéri a kormányhivatalt. – A munkaterület nincs lehatárolva, a munkagödör nincs alátámasztva, nem tudjuk, mikor fog újra beszakadni egy út, járda a környéken. Remélem, mielőtt komoly baj történik, lépni fog a hivatal – fogalmazott az alpolgármester.

Az építkezés a szabálytalanságok mellett természetpusztítással is jár a kezdetek óta. A munkálatok során többször előfordult, hogy engedély nélkül, markolókkal tépték ki a fákat a földből. Az önkormányzat kétmillió forintos bírságot szabott ki ezért, de minden további kontroll lehetősége a kormányhivatal kezében van. A tiltakozó lakók szerint abszurd, hogy lakóövezetbe ékeljenek be egy szállodát, amely jelentős busz-, áruszállítási és vendégforgalmat szabadít a csendes, családi házas környékre.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support