Gyászol Újbuda

Rettenetes tragédia történt a múlt héten Újbudán: szolgálatteljesítés során életét vesztette Baumann Péter főtörzs­őrmester. A BRFK XI. Kerületi Rendőr­kapitányság körzeti megbízottját intézkedés közben késelte halálra támadója.

A rendőrség január 12-én este tíz után kapott bejelentést arról, hogy a XI. kerületi Lecke utca egyik társasházában egy ott lakó beszakította egy lakás ajtaját. (Sajtóértesülések szerint a zavartan, agresszíven viselkedő férfi már előző nap is próbálkozott ezzel.) A rendőrök nagy létszámban vonultak a helyszínre, és amikor a 35 éves férfit intézkedés alá vonták, az rájuk támadt – számolt be a police.hu. Három rend­őrt szúrt meg késsel, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte a férfit, akit elfogtak. A mentők a támadót és a megsebesített rendőröket is kórházba vitték. A szíven szúrt Baumann Péter a kórházban meghalt. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 esztendős.

– Megrendülve állunk a történtek előtt, és mély részvétünket fejezzük ki a fiatal rendőr hozzátartozóinak és a teljes rendőri állománynak – tette közzé László Imre, Újbuda polgármestere. – Ez a tragédia fájdalmasan élesen hívja fel a figyelmet arra, hogy rendőreink nap mint nap az életüket kockáztatják a biztonságunk és nyugalmunk érdekében – hangsúlyozta a kerület vezetője, aki azonnal minden segítséget felajánlott Újbuda Önkormányzata nevében. A Polgármesteri Hivatal épületére fekete zászló került ki, jelezve Újbuda lakosságának részvétét; a rendőrségi épületeken is fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegtek munkatársuk előtt. Január 13-án a Budapesti Rendőrfőkapitányság összes épületében megszólaltak a szirénák a hősi halottá nyilvánított Baumann Péter tiszteletére, délután 5 órakor mécsesgyújtással emlékeztek rá a XI. kerületi rendőrkapitányság épületénél.

Baumann Péter 2013. július 1. óta tartozott a XI. kerületi rendőrkapitányság állományába, 2018 decemberében járőrvezető, fél évre rá járőrparancsnok lett. Utána körzeti megbízottként dolgozott. Teljesítményértékelésnél kivételes minősítést érdemelt ki – közölte a BRFK. A közösség biztonságáért végzett munkájáért hét ízben kapott önkormányzati jutalmat.

A ROVATBÓL