Még több újbudai épület szerezhet védettséget

Újabb épületekkel gazdagodhat Újbudán a védett településkép, miután a Fővárosi Önkormányzat idén is folytatja egyes értékes épületek fővárosi helyi védelem alá helyezését az építészeti örökség szakmai szempontok szerinti feltárása alapján.

A védetté nyilvánítási eljárást, valamint a vonatkozó 2017-es önkormányzati rendeletben szükségessé vált módosítások végrehajtását széles társadalmi részvétellel és a nyilvánosság bevonásával tervezi a főváros, a szakmai vizsgálatokról a múlt héten lakossági fórumot tartottak a Főpolgármesteri Hivatalban.

Az érintett épületek jegyzékét a főváros honlapján is közzétették (https://einfoszab.budapest.hu/form/rendelettervezetek-tarsadalmi-egyeztetese;id=824), ehhez február 3-áig várják az észrevételeket írásban a telepuleskep@budapest.hu​ e-mail címen, vagy levélben a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának címezve (1052 Budapest, Városház utca 9–11.), illetve személyesen benyújtva a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján​ (1052 Budapest, Bárczy István utca 1–3.).

Tavaly hét XI. kerületi épületet javasolt a főváros helyi védelemre – háború előtti villák, társasházak mellett a ’60-as évek egyes meghatározó épületeit is –, idén újabb húsz került a listára. Köztük van például az 1955-ben épült Bercsényi Kollégium, az Ildikó téri református templom (1981), a Meredek utcai teraszházak, illetve ugyanott a ’60-as évek elején épült szeizmológiai obszervatórium, továbbá a Műegyetem egyes meghatározó tömbjei, valamint több lágymányosi és szentimrevárosi lakóház.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support