A pedagógusok nem adják fel

Országszerte, így Újbudán is folytatódtak a múlt héten a pedagógusok megmozdulásai, egyebek között olyan bérért, amiből meg lehet élni – például hogy legyen jelentkező a pályára –, és egy normálisabb oktatási rendszerért. A kormányzat egyelőre szerény ígéretekkel és kirúgásokkal felelt, nem véletlen, hogy Újbuda Önkormányzata is felajánlott 5 millió forintot a tiltakozók megsegítésére.

Szakszervezetének (PSZ) alelnöke úgy véli, hogy a tiltakozások már értek el eredményeket. Korábban egyszeri tízszázalékos emelést ígértek a szakszervezeteknek és némi cafetériajuttatást, ha lemondanak a sztrájkról. A tagság megkérdezése után ezt nem fogadták el, és a szakszervezeti vezető szerint sokkal jobb ajánlat az, amiről most egyeztetnek, vagyis hogy a pedagógusbérek érjék el a diplomás átlagbér 80 százalékát. Azaz elvben, ha emelkedik a diplomás átlagbér, akkor ezzel együtt nő a tanároké is. Egyelőre ez is csak javaslat, és az is kérdés, hogy egy oktatásban dolgozó diplomás ember miért csak a 80 százalékát éri egy, más értelmiségi munkakört betöltőnek. Gosztonyi szerint ez valóban problémás. A ’90-es években, amikor a közalkalmazotti és köztisztviselői törvényt létrehozták, arról volt szó, hogy az e két szférában munkát vállalók jövedelme azért marad alatta a versenyszférában elérhetőnek, mert cserébe előre kalkulálható jövedelemnövekedéssel járó, biztos életpályamodellre számíthatnak. Csakhogy időközben ez a növekedés és biztonság elenyészett, hiszen mondjuk egy 14 esztendeje pályán lévő oktató ugyanannyit keres, mint egy frissen végzett (már ha egyáltalán akad utóbbi). A szakszervezetek igyekeznek kiállni az oktatást segítő dolgozókért, technikai munkatársakért is. Az ő bérük 2008 óta csak és kizárólag a minimálbér-emeléssel növekedett. A példa kedvéért, egy szakképesítéssel nem rendelkező kisegítő dolgozó nagyjából 160 ezer forintot visz haza. Egy tanár, pályakezdőtől 14 éve a pályán lévőig, körülbelül 207 ezer forintot.

Felvetettük a szakszervezeti vezetőnek, hogy miközben a helyzet ennyire rossz, és persze vannak bátor akciók, a pedagógusok elég nagy hányada még mindig nem áll ki a saját és az oktatás érdekében. Gosztonyi elismerte, hogy sokszor nem elég tudatos munkavállalók az emberek. Sokakra hat a megfélemlítés is, főleg a kistelepüléseken, ahol ez a szerény, de biztos jövedelem is ad egzisztenciát. Ugyanakkor a megmozdulásokhoz egyre többen csatlakoznak. – Igaz, aki pedagógusnak állt, az tanítani szeretne és nem utcai harcossá válni – tette hozzá Gosztonyi Gábor. Ráadásul a Fidesz-rendszer idején elfogadott jogszabályok csupán nagyon korlátozott körben teszik lehetővé a munkabeszüntetést, és ha egy szakszervezet ezen túlterjeszkedik, akkor fel is oszlathatják. Ezzel együtt továbbra sem adják fel, hogy fellépjenek egy korszerűbb oktatásért, új nemzeti alaptantervért, tankönyvszabadságért, a diákok terheinek csökkentéséért, a pedagógusképzés megreformálásáért – hangsúlyozta a PSZ alelnöke.

A teljes interjú a youtube.com/ujbuda csatornán látható.

D. J.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support