Változások szezonja a testületben

Számos komoly változással fordul rá a 2023-as évre Újbuda képviselő-testülete. Az ősz eleji időközi választások után két új képviselővel egészült ki a testület, Bedő Dávid és Orosz Anna megüresedett egyéni képviselői helyeit Lados Tamás (Momentum) és Jankó István (Fidesz-KDNP) töltötték be; Jankó István listáról már eddig is tagja volt a testületnek, ezért listás helyére a jobboldali frakció Elekes Tamást jelölte.

Új frakcióvezetők, új bizottsági elnök

A legutóbbi testületi ülésen folytatódott az átrendeződés: bejelentették, hogy megszűnik a Zöld Pólus frakció, így a jövőben Bába Szilvia (Jobbik) és Kreitler-Sas Máté (LMP) frakcióktól függetlenül folytatják a képviselői munkát. Lapunk érdeklődésére Kreitler-Sas Máté elmondta: „A szervezeti igazítás nem változtat azon, hogy számomra a kerület zöldítése az egyik legfőbb prioritás, és ugyanazzal a lendülettel fogom képviselni a zöld értékeket a testületben, mint eddig”.

A Szociális és Egészségügyi Bizottság vezetésében is változás állt be, mostantól Varga Gergő (DK) az új elnök. Megváltozott Erhardt Attila társadalmi megbízatású alpolgármester jogviszonya is, innentől kezdve főállású alpolgármesterként folytatja munkáját. A Fidesz is frakcióvezetőt cserélt, Csernus László lemondása után Szabó László vezeti a jobboldali frakciót.

Ismét feloszlik a Fidesz alapszervezete?

Az országos sajtóban is megjelent a XI. kerületi „belpolitika”: a Népszava értesülései szerint feloszlatják az újbudai Fidesz alapszervezetet, az erről szóló kérvényt már be is nyújtották a bíróságra. A napilap forrásai szerint a párt választókerületi elnöke, Simicskó István és a kerület 2010 és 2019 közötti polgármestere, Hoffmann Tamás által fémjelzett körök közötti konfliktus állhat a háttérben. Ha valósak az értesülések, az eset nem lenne példa nélküli: egyszer már kísérteties hasonlósággal bomlott fel az újbudai Fidesz, 2010 júniusában a párt választmányának elnöksége feloszlatta a kerületi szervezetet – az újjászervezéssel pedig a most is kulcsszereplő Simicskó Istvánt bízták meg.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support