test

Vésztartalék, parkolás, Bartók-negyed

Krízishelyzetre szóló tartalékot képez az önkormányzat, változik az építmény- és a telek­adó mértéke, egységes lesz a vendéglátóhelyek és teraszok nyitvatartási ideje. Ezekről döntött Újbuda képviselő-testülete, de a novemberi ülésen az is kiderült, jövőre súlyos közétkeztetési költségekkel számolhat a kerület.

László Imre polgármester bevezetőjében a szakrendelők tervezett államosítása ellen szólalt fel. Rossz példaként megemlítette az egészségügy és az oktatás területét, azok ugyanis az állami fenntartás következtében rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. – Nem is olyan régen még szárnyalt a gazdaság, de ebből a szárnyalásból ezekre a közfeladatokra semmi sem jutott. Az állami fenntartás ma akadozó ellátást, bizonytalan munkakörülményeket, kiszámíthatatlan működést és felelőtlen fenntartói magatartást jelent – fogalmazott a polgármester.

Vésztartalék a nehéz időkre
A képviselő-testület módosította az idei költségvetési rendeletet, egyebek között céltartalékot képezett a krízishelyzet kezelésére. A „krízisalapot” a közüzemi szolgáltatások emelkedő árai, az infláció következtében egyre nagyobb arányban igényelt szociális támogatások, az önkormányzati hitelek kamatnövekedése, valamint a devizaárfolyam-változások miatt felmerülő többletkiadások fedezetére hozták létre. A céltartalék bevételi forrását a realizált többletbevételek adják, amelyek minimum 70 százaléka kerül az alapba. Ennek mértéke csak a bevételek teljesülésekor állapítható meg, de az már tudható, hogy az önkormányzat az iparűzési adóból idén egymilliárd forint körüli többletbevételre számíthat. László Imre polgármester elmondta, hasonló tartalékot a pandémiás évek alatt is képeztek, az önkormányzati költségek radikális emelkedése miatt ez most is elengedhetetlen.

Változtak a szerepek
Az ülésen a képviselő-testület összetételéről is születtek döntések. Bába Szilvia (Jobbik) frakcióvezető bejelentése szerint megszűnik a Kreitler-Sas Mátéval (LMP) alkotott Zöld Pólus frakció. A Szociális és Egészségügyi Bizottság vezetésében is változás állt be, mostantól Varga Gergő (DK) az új elnök. Bizottsági és felügyelőbizottsági tagcserékről is határozott a testület, az új bizottsági tagok a polgármester előtt hivatali esküt tettek. Megváltozott Erhardt Attila társadalmi megbízatású alpolgármester jogviszonya is, innentől kezdve főállású alpolgármesterként folytatja munkáját.

Módosuló helyi adók
Az elszabadult infláció és az energiaválság által generált többletköltség kigazdálkodása, illetve a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében az önkormányzat korrigálja az építmény- és a telekadót. A vállaltan bevételnövelő intézkedés nagyjából 25 százalékos emelést jelent, így 2023-ban a maximálisan kiszabható építményadó 1950 Ft/m2/év, a telekadó pedig 355 Ft/m2/év. A két helyi adó mértéke 2011, illetve 2016 óta nem emelkedett. Képviselői kérdésre dr. Rainer-Korpai Anita hatósági igazgató elmondta, az adóemelés törvényi maximuma 50 százalék, tehát a növelés csupán közepes mértékű.

Esti csend a Bartókon
A testület szigorította az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről szóló rendeletet, hogy eleget tegyen a lakossági igényeknek. Jankó István képviselő szerint általában nem okoz gondot a vendéglátóhelyek éjszakai működése, a Bartók Béla úton és mellékutcáiban azonban egyre több kis kocsma, kávézó nyílik, amelyek vendégei a lakók panaszai szerint a teraszokon vagy az utcán dohányozva hangoskodnak, főleg a nyári időszakban. Görög András képviselő úgy véli, az új szabályozás az önkormányzat, a vendéglátósok és a lakók között egészséges kompromisszumot teremtett.
Továbbra is érvényben marad az a szabályozás, amely szerint a kiskereskedelmi üzletek 22 óra után kötelesek a szeszes italokat elzárni vagy a megfelelő üzletrészeket lezárni. A szeszes italt forgalmazó vendéglátóüzletek továbbra is 23 óráig tarthatnak nyitva, illetve reggel 6 óráig nem nyithatnak ki. Külön vagy eseti engedély alapján más nyitvatartás is lehetséges, e tekintetben a Bartók-negyedre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Az itt működő vendéglátóhelyek és alkalmi rendezvények 1 óráig kaphatnak külön éjszakai nyitvatartási engedélyt. A kérelemhez ráadásul az üzlettel szomszédos társasházak közgyűlésének hozzájáruló határozatát is csatolni kell. Éjjel 1 óra után a Bartók-negyedben kizárólag esküvő esetén lehet nyitva tartani, érvényes engedély birtokában. Erre a környékre további szigorítások is vonatkoznak. A Bartók Béla út, a Karinthy Frigyes út, a Fehérvári út, a Villányi út, valamint a Móricz Zsigmond körtér és a Törőcsik Mari park kivételével a vendéglátóhelyek teraszai 22 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva. Szorosabb kontrollt jelent az is, hogy a vendéglátóhelyek mostantól legfeljebb egy évre kaphatják meg az engedélyt, így – Barabás Richárd szavai szerint – a bizottságoknak évente lesz lehetőségük korrigálni az üzletek nyitvatartását a lakók visszajelzései alapján. Az alpolgármester hozzátette, a dohányboltok sajnálatosan kivételt képeznek az alkoholárusítási és zárvatartási kötelezettség alól, azok ugyanis felsőbb jogszabály alá tartoznak. A jövőben éjszakai ellenőrzéseket is tart az önkormányzat, a rendelet be nem tartása pedig közigazgatási bírságot von maga után.

Új koncepció a Bartók-negyedről
A képviselők elfogadták a Bartók-negyed fenntartható fejlesztéséről és menedzseléséről szóló koncepciót. A Barabás Richárd alpolgármester vezetésével készített stratégia jövőbeli célokat és funkciókat határoz meg. Az önkormányzat egyik legfontosabb városfejlesztési projektje a Bartók Béla út környékének revitalizációjával olyan ökoszisztémát hozna létre, amelyben a minőségi lakókörnyezet mellett helyet kapnak a közösségi és kulturális akciók, és az ott élőket, dolgozókat, tanulókat vagy a kívülről érkezőket kiszolgáló üzletek és szolgáltatások is.

Elszálltak az ebédárak
Az önkormányzat étkeztetési feladatai közé tartozik a gyermekek (bölcsőde, óvoda, iskola), valamint a szociálisan rászorulók (idősek, betegek, intézmények gondozottjai, fogyatékkal élők, hajléktalanok) ellátása. A rendkívüli mértékű, jelenleg 40 százalék felett járó élelmiszer-infláció, valamint a rezsiköltségek iszonyatos megemelkedésének hatására jelentősen drágul a következő években a közétkeztetés. Ez három forrásból finanszírozható: az állami normatíva – ami nem követte az elmúlt évek inflációját –, a teljes költség 30–40 százalékát kitevő önkormányzati önrész, valamint a szülők, illetve igénybe vevők által kifizetett összeg. A testület döntött a 2023-as közbeszerzés elindításához szükséges forrás biztosításáról.

Bővülnek a parkolási zónák – több hely a lakóknak

A testület jóváhagyta a kerület parkolási cégének zónabővítési ütemezését. A december 1-jével díjfizetős zónába kerülő őrmezői és kelenföldi területek után 2023 januárjától a Gellérthegy tetején, a Somlói úton és az attól északra fekvő területeken, valamint a Kis-Gellérthegyen kell fizetni a parkolásért.

2023 márciusában kerülnek sorra az olyan fővárosi tulajdonú utak, mint a Villányi út, a Karolina út, a Bocskai út, a Nagyszőlős utca, a Budaörsi út, a Fehérvári út, valamint az Etele tér. Ugyanebben a hónapban válik díjfizetős zónává Kis-Őrmező, azaz a Neszmélyi út–Balatoni út–Csárda utca–Mikes Kelemen utca–Zelk Zoltán út (Péterhegyi út) által határolt terület. Utolsóként pedig Kelenföld fennmaradó része, a Szerémi út–Galvani utca–Andor utca–Egér út–vasút által határolt területre terjesztik ki a fizetős parkolást.

Fontos információ a helyieknek, hogy a 2023-ban fizetőssé váló, lakóhelyük szerinti zónákra már január 1-jétől kiválthatják a parkolási engedélyeket annak érdekében, hogy a későbbi ütemekben bevont területen a lakók ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.(Az új parkolási zónákról következő számunkban lesz részletes összeállítás.) Ebben a napirendi pontban tárgyalta a testület az I. kerületi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást is, amely a két kerület határán előforduló átparkolási problémákat rendezi. A megállapodás lényege, hogy bármilyen kóddal indítson parkolást egy autós a két kerület határának közelében, az érvényes legyen, és azonos elszámolás alapján történjen a fizetés.

T. D.

A teljes testületi ülést visszanézheti Újbuda Facebook-oldalán.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support