Új arculat, láthatóbb felügyelet

Két új SsangYong típusú városi terepjárót vehetett át Újbuda Közterület-felügyelete a gépjárműveket bérbeadó autókereskedőtől. Az új kocsik már a felügyelet megújult, a láthatóbb közterületi jelenlétet szolgáló, a kerület színeivel harmonizáló arculatával futnak ki Újbuda útjaira. Az eseményen részt vett László Imre polgármester és Hintsch György alpolgármester. Az aktualitásokról Szabó Róbert igazgatót kérdeztük.

Miért volt szükség az új autókra?
A közterület-felügyelet jelenleg hét gépkocsit, egy robogót és két kerékpárt üzemeltet. Három autónk puttonyos, ezekkel végezzük a kerékbilincselést, a másik négy személygépkocsival pedig a napi járőrszolgálati munkát végzik a felügyelők. A kocsik közül csak egy saját, a többit béreljük. Mivel kettőnek lejárt a bérleti szerződése, szükségünk volt újakra. Ha pedig már cserélünk, olyan járművet akartunk, amely alkalmas arra, hogy nehezen járható terepre, például Kamaraerdőre is elvigye a felügyelőket, ahová gyakran járunk bérleményellenőrzésre. Ilyenkor sokat számít, hogy a SUV-ok kényelmesek, nagy a hasmagasságuk és elfér bennük minden szükséges felszerelés.

Az év eleje óta vezeti a közterület-felügyeletet. Milyen tapasztalatokat gyűjtött eddig?
Vezetői pályázatomban az állomány megtartását, a zöldfelületek megóvását tűztem ki célul. Ezekért azóta is harcolunk, hiszen azt tapasztaljuk, hogy leginkább a szabálytalanul parkoló autósok tesznek kárt a növényzetben. Az utak mellett, valamint a füvesített járdaszigeteken számos helyen teljesen kipusztították a zöldfelületeket azzal, hogy mindenhová odaállnak.

Nyár óta róják az utakat a kerékpáros járőrök. Hogyan vizsgáztak ez idő alatt?
Újbudán júliusban vetettük be először a két biciklis járőrünket annak érdekében, hogy a felügyelők könnyen eljussanak az autóval nehezen megközelíthető vagy nehezen parkolható területekre. A próbaüzem sikeres volt, a lakosság részéről csak pozitív visszajelzések érkeztek. A kerékpáros járőrök kiszűrik és szankcionálják a kerékpárutat elfoglaló autósokat, megállnak a játszótereken, kutyafuttatóknál, beszélgetnek az állampolgárokkal. Kedves, tájékoztató hozzáállásukkal igyekeznek javítani a közterület-felügyelők megítélésén.


T. D.

Új bringákkal és új stílussal indult a kerékpáros szolgálat
Újbuda Közterület-felügyeleténél lezárult a kerékpáros járőrszolgálat első szezonja, a munkatársak legközelebb tavasszal pattannak újra nyeregbe. A nyáron bevezetett szolgálat több cél köré épült. – Szerettük volna kivívni az állampolgárok tiszteletét és megbecsülését, ezért olyan intézkedéseket, módszereket vezettünk be, amelyek támogatják a polgárbarát, empatikus közterület-felügyelet filozófiát – számolt be Wagenhoffer Attila. A kerékpáros felügyelő szerint nem kis feladatról van szó, mert a szervezethez jó ideje igen negatív lakossági attitűd kapcsolódik. – Ezt jogszerű, igazságos és differenciált intézkedésekkel, példás kommunikációval, valamint emberbarát intézkedési módszerekkel tudtuk megváltoztatni – állította a járőr. Ugyanilyen fontos volt számukra a kerület élhetőbbé tétele és az állampolgárok biztonságérzetének növelése. Ennek érdekében sokszor álltak le tekerés közben beszélgetni, segítséget nyújtani, tájékoztatni. – Egyfajta mozgó információs állomásként működtünk, közvetlenebb kapcsolatot építettünk ki a lakókkal, akik érezték, hogy értük vagyunk – magyarázta a felügyelő, aki szerint ma már egyre többen érzik, a „közteresek” nem azért vannak, hogy bírságoljanak, hanem, hogy segítsenek. Wagenhoffer Attila szerint az egyik leglátványosabb feladatuk az volt, hogy megtisztították a kerékpársávokat a szabálytalanul közlekedő vagy parkoló autóktól. A bringás egyenruhások azt szeretnék, ha az autós járőrökkel egy napon említenék őket, sőt, akár hatékonyabb munkát is végezzenek náluk. – Az első utunk óta 4718 kilométert tekertünk le, még Gazdagrétre is feljártunk, ami a szintkülönbség miatt elég melós, de megérte. Bringázás közben sokan integetnek, szurkolnak nekünk, és köszöneteket is kapunk – emelte ki a kerékpáros felügyelő.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support