Bíróságon támadja meg Újbuda a Déli Körvasút újabb környezetvédelmi engedélyét

Nem teljesíti a korábbi bírósági döntésben foglaltakat a Déli Körvasút beruházás most kiadott, újabb környezetvédelmi engedélyének alapját képező hatástanulmány. A dokumentumban továbbra is komoly hiányosságok vannak, ezért Újbuda Önkormányzata bíróságon támadja meg a döntést.

A Fővárosi Törvényszék a korábbi környezetvédelmi engedélyt megsemmisítő határozatában részletesen kitért arra, milyen szempontok alapján kell elkészíteni a tanulmányt, ezeket a beruházó azonban nem, vagy csak részben vette figyelembe.

A vizsgálat egyebek mellett nem tér ki a lehetséges alternatíva, a hőhatás és hősziget-hatás vizsgálatára, a zajvédelemre, illetve a természetkárosító hatásokra sem. A hiányosságokat már a megismételt engedélyezési eljárás során is jeleztük a Hatóság felé, hangsúlyozva, hogy nem támogatjuk az engedélyt, amennyiben ezeknek a feltételeknek nem felel meg.


Újbuda Önkormányzata ebben a kérdésben továbbra is a kerületi lakosok érdekeit tartja szem előtt, és korábbi döntéseivel, intézkedéseivel és véleményével összhangban a jogszabályban előírt határidőn belül megtámadja a 2022. november 11-én kelt környezetvédelmi engedélyt.


Hiszünk abban, hogy sikerül megakadályozni egy át nem gondolt, környezeti szempontból több mint aggályos beruházást, amely már az építéssel, majd az azt követő üzemszerű működéssel túlzott környezetkárosítást okozna – hiszen a projekt jelen tervek szerinti megvalósulása esetén évente 51.000 tehervonat haladna át a kerületen.


Természetesen Újbuda vezetése a korábbi önkormányzati határozattal is összhangban nem a személyforgalomban betöltött funkció fejlesztését kívánja megakadályozni jelen vasúti hálózaton, hanem a nem budapesti célú jelentős tranzit teherforgalom megfelelő alternatív V0 vasútvonalon történő áthelyezésével kívánja elérni az optimális, a meglévő környezetet és kialakult természeti értékeket legkevésbé érintő műszaki megoldást.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support