Válasz a válságra

Újbuda képviselő-testülete október 11-én rendkívüli ülést tartott annak érdekében, hogy olyan szociális intézkedéseket vezessen be, melyek enyhítik a családokra nehezedő, a kormányzati rezsinövelés, valamint a fokozódó megélhetési válság okozta terheket. Az önkormányzat bevezeti az energiatámogatást, valamint növeli az élelmiszerre, gyógyszerre, beiskolázásra, illetve védőoltásra adható hozzájárulások mértékét.

A villamosáram- és a gázfogyasztás költségeinek várható jelentős megemelkedése ellehetetlenítheti a rászorulókat, akik így adósságokat halmozhatnak fel, ez pedig a lakhatásukat is veszélyeztetheti – szól az előterjesztés indoklása –, ezért az önkormányzat a 2022. november 1. és 2023. április 30. közötti időszakra bevezeti az újbudai energiatámogatást. Ennek összege jövedelemtől és élethelyzettől függően háztartásonként havi 10 ezer vagy 15 ezer forint lesz.

Az önkormányzat azokra a védőoltásokra is támogatást nyújt a kisgyermekeknek és az időseknek, amelyek nem kötelezők, de beadatásuk orvosilag indokolt lehet. Ezek között szerepel az agyhártyagyulladás, a rotavírus, valamint a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni, illetve 65 év felett a tüdőgyulladás elleni védőoltás árához adott támogatás.

A növekedő gyógyszerárak miatt a testület megszavazta, hogy megemeljék az alacsony jövedelmű, krónikus betegeknek nyújtott gyógyszerár-támogatás összegét, a súlyosan rászorulóknál pedig növelik a jogosultsági jövedelemhatárt is. A beiskolázási hozzájárulást eddig csak nappali tagozaton tanuló gyerekek kaphatták, az emelkedő iskolai költségek miatt azonban mostantól a 18 év feletti fiatal felnőttek is igénybe vehetik. A képviselő-testületi ülésen arról is döntöttek, hogy növelik a rászorulóknak nyújtott karácsonyi támogatás összegét, 5 ezerről 10 ezer forintra.

A nyelvvizsga-támogatás helyett bevezették a nyelvismeretit. Eddig ha valaki 35 éves kora előtt sikeres nyelvvizsgát tett, visszaigényelhette annak árát. Mostantól a támogatást a nyelvtanfolyamok költségeire is lehet majd fordítani. Végül a képviselők azt is megszavazták, hogy a rendszeres újbudai élelmiszer-támogatást havi 20 ezerről 25 ezer forintra emelje az önkormányzat. A 2020 novembere óta folyamatosan fennálló veszélyhelyzet miatt sokan már két éve részesülnek ebben az ellátásban, ezért azokat felülvizsgálják. A jogosultaknak hat hónapig jár a támogatás.

A ROVATBÓL