Válasz a válságra

Újbuda képviselő-testülete október 11-én rendkívüli ülést tartott annak érdekében, hogy olyan szociális intézkedéseket vezessen be, melyek enyhítik a családokra nehezedő, a kormányzati rezsinövelés, valamint a fokozódó megélhetési válság okozta terheket. Az önkormányzat bevezeti az energiatámogatást, valamint növeli az élelmiszerre, gyógyszerre, beiskolázásra, illetve védőoltásra adható hozzájárulások mértékét.

A villamosáram- és a gázfogyasztás költségeinek várható jelentős megemelkedése ellehetetlenítheti a rászorulókat, akik így adósságokat halmozhatnak fel, ez pedig a lakhatásukat is veszélyeztetheti – szól az előterjesztés indoklása –, ezért az önkormányzat a 2022. november 1. és 2023. április 30. közötti időszakra bevezeti az újbudai energiatámogatást. Ennek összege jövedelemtől és élethelyzettől függően háztartásonként havi 10 ezer vagy 15 ezer forint lesz.

Az önkormányzat azokra a védőoltásokra is támogatást nyújt a kisgyermekeknek és az időseknek, amelyek nem kötelezők, de beadatásuk orvosilag indokolt lehet. Ezek között szerepel az agyhártyagyulladás, a rotavírus, valamint a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni, illetve 65 év felett a tüdőgyulladás elleni védőoltás árához adott támogatás.

A növekedő gyógyszerárak miatt a testület megszavazta, hogy megemeljék az alacsony jövedelmű, krónikus betegeknek nyújtott gyógyszerár-támogatás összegét, a súlyosan rászorulóknál pedig növelik a jogosultsági jövedelemhatárt is. A beiskolázási hozzájárulást eddig csak nappali tagozaton tanuló gyerekek kaphatták, az emelkedő iskolai költségek miatt azonban mostantól a 18 év feletti fiatal felnőttek is igénybe vehetik. A képviselő-testületi ülésen arról is döntöttek, hogy növelik a rászorulóknak nyújtott karácsonyi támogatás összegét, 5 ezerről 10 ezer forintra.

A nyelvvizsga-támogatás helyett bevezették a nyelvismeretit. Eddig ha valaki 35 éves kora előtt sikeres nyelvvizsgát tett, visszaigényelhette annak árát. Mostantól a támogatást a nyelvtanfolyamok költségeire is lehet majd fordítani. Végül a képviselők azt is megszavazták, hogy a rendszeres újbudai élelmiszer-támogatást havi 20 ezerről 25 ezer forintra emelje az önkormányzat. A 2020 novembere óta folyamatosan fennálló veszélyhelyzet miatt sokan már két éve részesülnek ebben az ellátásban, ezért azokat felülvizsgálják. A jogosultaknak hat hónapig jár a támogatás.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support