Sűrű kulturális ősz vár az újbudaiakra

Szeptemberben egymást érik a kulturális események Újbudán. Az egyik legnagyobb ezek közül a szeptember 17-én a Műegyetem rakparton megrendezendő Bartók Feszt’. – Az ARC plakátkiállításnak idén már harmadik alkalommal ad otthont a Bikás park, és természetesen lesz Eleven Ősz és számos egyéb közösségi kulturális programsorozat is – mondta el lapunknak Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester.

• Idén első alkalommal lesz Bartók Feszt’. Mi az apropója a rendezvénynek?
Régi álmunk volt, hogy a Bartók-negyed szívében rendezzünk egy fesztivált. Először a Covid-járvány, majd a kormányzati elvonások, a gazdasági újratervezés és a kulturális élet szereplőinek válsága szólt közbe. Végül sikerült venni egy nagy levegőt, és szintet ugrottunk az önkormányzati rendezvények és a Bartók-negyed életében. A Bartók Feszt’-et idén első alkalommal hirdetjük meg, az álmunk azonban nem ér itt véget. Hosszú távon azt szeretnénk, hogy az egynapos fesztivál hosszabb és tágasabb legyen, akár még a Bartók Béla utat is lezárják annak idejére.


• Hogyan foglalja össze a Bartók Feszt’ a Bartók-negyed projekt lényegét?
Pont az a célunk a fesztivállal, hogy bemutassa, miben is rejlik a valódi ereje a Bartók-negyednek. A közösségben, a civil erőben, az élhető környezetben, az elkötelezett és nyitott helyi szolgáltatókban és szervezetekben. Délelőtt kerekasztal-beszélgetéseken mesélünk a projektről, elmondjuk, hogy Újbuda Önkormányzata milyen városfejlesztési eszközökkel szeretné a kulturális központot erősíteni, feltéve ezzel a környéket a budapesti és a nemzetközi térképre. Mindemellett pedig elmondjuk, hogyan kívánjuk óvni, megőrizni a lokális hangulatot. Nem lenne szerencsés, ha a negyed turistaközponttá válna. Az eszmecserék mellett több program tematikája is a projekt jelentőségét érzékelteti: bemutatják, hogyan lehet a város egyszerre vonzó az érdeklődőknek és élhető a helyiek számára.

• Milyen programokat ajánl a fesztiválról?
Délelőtt 10.00 órától kezdődnek a közreműködő civil szervezetek programjai, workshopjai. Délután és este fantasztikus koncertek lesznek, olyan előadókkal, illetve formációkkal, mint Dés László és Nagy Ervin párosa, a Galaxisok, a Random Trip, a Kollár Klemencz Kamarazenekar, valamint a Dresch Duó. A programokban a „zöldgondolkodás” is hangsúlyosan megjelenik: az italokat repoharakba töltik, a workshopok tematikájában a gyerekek környezettudatos érzékenyítése is fontos támpont.


• A Bartók Feszt’ egyik szlogenje, amit László Imre polgármester a köszöntő kiadványban megfogalmazott, hogy Újbuda menő akar lenni…
Újbuda már most is menő. Jó XI. kerületinek lenni. A Time Out is megfogalmazta ezt a Bartók-negyed kapcsán: a magazin szerint a világon ez a hetedik legélhetőbb környék. A menőségünk egyik alapja a kultúra és a 15 perces koncepció: minden fontos szolgáltató és intézmény gyalog 15 percen belül elérhető. A kulturális erőtér kisugárzik a szolgáltatások irányába is: egymást érik a fodrászok, boltok, orvosok, a közösségi és kulturális terek. Ezek egyszerre teremtik meg az otthonosságot és a praktikumot.


• Nem a Bartók Feszt’ az egyetlen kulturális esemény, sűrű ősz előtt állunk. Milyen események lesznek még?
Szeptember 9-én nyílt meg a Bikás parkban az ARC plakátkiállítás, amelyet egy hónapig, október 9-éig látogathatnak az érdeklődők. A kerületek között évek óta komoly küzdelem zajlik a szervezés jogáért, az eseménynek immár harmadik alkalommal ad otthont Újbuda. Szeptember 10–11-én zajlott le a II. Újbudai Gyermekkönyvünnep, ahol workshopok, zenés programok, cirkuszi játszóház és még sokan mások várták a kicsiket és nagyokat. A főszerep a gyermekkönyvkiadóké volt – Pagony, Róka úr és Kompánia, Csimota, Napraforgó, Tea, Csirimojó és BOOK24. A harmadik hétvégén, szeptember 17-én lesz a Bartók Feszt’, illetve a zenei, gyermek-, képzőművészeti és irodalmi udvarokkal megrendezett Ménesi Kulturális Utcabál a Gellért-hegyen. A hónapot az Eleven Ősz zárja. Fontos különbség, hogy míg a Bartók Fesztivál figyelemfelhívás, amellyel a kerületünkkel büszkélkedhetünk, az Eleven Ősz számtalan helyi szereplő találkozója, magas szintű kulturális eseménye, központban a közösségi erővel, az összetartással, az újbudaiak és budapestiek számára egyaránt izgalmakat tartalmazó fesztiválként.


• A kisebb kerületi közösségek is megrendezik a maguk kulturális rendezvénysorozatát…
Kelenvölgyben, Őrmezőn, Albertfalván és Gazdagréten a közösségi házak az utcaközösségek megerősítése céljából szervezik a minifesztiválokat. Büszke vagyok, hogy önkormányzatunk kulturális életének ezen városrészek is aktív szereplői.

T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support