Sűrű kulturális ősz vár az újbudaiakra

Szeptemberben egymást érik a kulturális események Újbudán. Az egyik legnagyobb ezek közül a szeptember 17-én a Műegyetem rakparton megrendezendő Bartók Feszt’. – Az ARC plakátkiállításnak idén már harmadik alkalommal ad otthont a Bikás park, és természetesen lesz Eleven Ősz és számos egyéb közösségi kulturális programsorozat is – mondta el lapunknak Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester.

• Idén első alkalommal lesz Bartók Feszt’. Mi az apropója a rendezvénynek?
Régi álmunk volt, hogy a Bartók-negyed szívében rendezzünk egy fesztivált. Először a Covid-járvány, majd a kormányzati elvonások, a gazdasági újratervezés és a kulturális élet szereplőinek válsága szólt közbe. Végül sikerült venni egy nagy levegőt, és szintet ugrottunk az önkormányzati rendezvények és a Bartók-negyed életében. A Bartók Feszt’-et idén első alkalommal hirdetjük meg, az álmunk azonban nem ér itt véget. Hosszú távon azt szeretnénk, hogy az egynapos fesztivál hosszabb és tágasabb legyen, akár még a Bartók Béla utat is lezárják annak idejére.


• Hogyan foglalja össze a Bartók Feszt’ a Bartók-negyed projekt lényegét?
Pont az a célunk a fesztivállal, hogy bemutassa, miben is rejlik a valódi ereje a Bartók-negyednek. A közösségben, a civil erőben, az élhető környezetben, az elkötelezett és nyitott helyi szolgáltatókban és szervezetekben. Délelőtt kerekasztal-beszélgetéseken mesélünk a projektről, elmondjuk, hogy Újbuda Önkormányzata milyen városfejlesztési eszközökkel szeretné a kulturális központot erősíteni, feltéve ezzel a környéket a budapesti és a nemzetközi térképre. Mindemellett pedig elmondjuk, hogyan kívánjuk óvni, megőrizni a lokális hangulatot. Nem lenne szerencsés, ha a negyed turistaközponttá válna. Az eszmecserék mellett több program tematikája is a projekt jelentőségét érzékelteti: bemutatják, hogyan lehet a város egyszerre vonzó az érdeklődőknek és élhető a helyiek számára.

• Milyen programokat ajánl a fesztiválról?
Délelőtt 10.00 órától kezdődnek a közreműködő civil szervezetek programjai, workshopjai. Délután és este fantasztikus koncertek lesznek, olyan előadókkal, illetve formációkkal, mint Dés László és Nagy Ervin párosa, a Galaxisok, a Random Trip, a Kollár Klemencz Kamarazenekar, valamint a Dresch Duó. A programokban a „zöldgondolkodás” is hangsúlyosan megjelenik: az italokat repoharakba töltik, a workshopok tematikájában a gyerekek környezettudatos érzékenyítése is fontos támpont.


• A Bartók Feszt’ egyik szlogenje, amit László Imre polgármester a köszöntő kiadványban megfogalmazott, hogy Újbuda menő akar lenni…
Újbuda már most is menő. Jó XI. kerületinek lenni. A Time Out is megfogalmazta ezt a Bartók-negyed kapcsán: a magazin szerint a világon ez a hetedik legélhetőbb környék. A menőségünk egyik alapja a kultúra és a 15 perces koncepció: minden fontos szolgáltató és intézmény gyalog 15 percen belül elérhető. A kulturális erőtér kisugárzik a szolgáltatások irányába is: egymást érik a fodrászok, boltok, orvosok, a közösségi és kulturális terek. Ezek egyszerre teremtik meg az otthonosságot és a praktikumot.


• Nem a Bartók Feszt’ az egyetlen kulturális esemény, sűrű ősz előtt állunk. Milyen események lesznek még?
Szeptember 9-én nyílt meg a Bikás parkban az ARC plakátkiállítás, amelyet egy hónapig, október 9-éig látogathatnak az érdeklődők. A kerületek között évek óta komoly küzdelem zajlik a szervezés jogáért, az eseménynek immár harmadik alkalommal ad otthont Újbuda. Szeptember 10–11-én zajlott le a II. Újbudai Gyermekkönyvünnep, ahol workshopok, zenés programok, cirkuszi játszóház és még sokan mások várták a kicsiket és nagyokat. A főszerep a gyermekkönyvkiadóké volt – Pagony, Róka úr és Kompánia, Csimota, Napraforgó, Tea, Csirimojó és BOOK24. A harmadik hétvégén, szeptember 17-én lesz a Bartók Feszt’, illetve a zenei, gyermek-, képzőművészeti és irodalmi udvarokkal megrendezett Ménesi Kulturális Utcabál a Gellért-hegyen. A hónapot az Eleven Ősz zárja. Fontos különbség, hogy míg a Bartók Fesztivál figyelemfelhívás, amellyel a kerületünkkel büszkélkedhetünk, az Eleven Ősz számtalan helyi szereplő találkozója, magas szintű kulturális eseménye, központban a közösségi erővel, az összetartással, az újbudaiak és budapestiek számára egyaránt izgalmakat tartalmazó fesztiválként.


• A kisebb kerületi közösségek is megrendezik a maguk kulturális rendezvénysorozatát…
Kelenvölgyben, Őrmezőn, Albertfalván és Gazdagréten a közösségi házak az utcaközösségek megerősítése céljából szervezik a minifesztiválokat. Büszke vagyok, hogy önkormányzatunk kulturális életének ezen városrészek is aktív szereplői.

T. K.

A ROVATBÓL