Képviselő-testületi döntések

Az újbudai önkormányzat átvállalja a helyi közétkeztetés többletköltségeit; változtatási tilalom a kelenföldi városközpont területén; könnyebb lesz helyi népszavazást tartani.

Újbuda Önkormányzata átvállalja a többletköltséget

A tanévkezdés terheit enyhíti, hogy a közétkeztetés a kormányzati sarcok ellenére sem drágul a kerületben. A nyersanyagárak drasztikus emelkedésére és a megnövekedett energiaárakra hivatkozva kereste meg Újbuda Önkormányzatát a Klassz Menza Kft. július elején. A KSH adatai alapján a júliusi 13,7%-os infláció folyamatosan emelkedik, a szakértők szerint ez a tendencia több mint 30%-os drágulást mutat januártól. Tekintettel a megnövekedett nyersanyag- és energiaárakra, a Képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat idén szeptembertől december 31-ig 20%-ra növelte nyersanyagköltséget. A közétkeztetést igénybe vevő újbudaiak kiadásai azonban idén nem fognak megugrani, mert az önkormányzat 2022-ben teljes egészében magára vállalja ezt a többletkiadást.

Változtatási tilalmat vezetnek be a kelenföldi városközpont területére

Újbuda képviselő-testülete, összhangban a Fővárosi Önkormányzat álláspontjával, ezzel határozottan kinyilvánította szándékát arról, hogy a 2017-ben elfogadott, intenzív beépítést lehetővé tévő építési szabályzat szerinti épület NEM építhető fel ezen a területen. A most bevezetett moratórium egyben biztosítja annak lehetőségét, hogy az épület fő tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat részleteiben felül tudja vizsgálni az épülettel kapcsolatos terveit, alternatív megoldásokat dolgozzon ki az esztétikai és műszaki értelemben egyaránt leromlott épület megújítására, amelyet követően a környéken élők és a Fővárosi Önkormányzat bevonásával sor kerülhet az ingatlanra vonatkozó, lényegesen mérsékeltebb beépítést lehetővé tevő, új építési szabályzat elfogadására.

Csökken a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges lakossági arány

A Képviselő-testület döntése alapján csökken a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírások mennyisége. A korábbi 25%-ról 15%-ra csökkentették a szavazásra jogosult lakosság arányát, így mostantól a lakóközösségek és azok érdekképviselői könnyebben tudnak helyi népszavazást kezdeményezni az itt élők számára fontos kérdésekben. A döntésre egyebek mellett azért volt szükség, mert az utóbbi években virágzásnak indult helyi civil közösségek, csoportok önállóan képesek megszervezni, megfogalmazni és képviselni saját érdekeiket, így fontos támaszt nyújtanak a kerületi választott döntéshozóknak abban, hogy valóban alapos, az érintettek különféle szempontjai szerint összehangolt válaszokat tudjanak találni a felmerülő kérdésekre, kérésekre.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support