Reggeltől estig várja a véradókat az OVSZ

Újbuda ad otthont a magyarországi egészségügyi ellátórendszer egyik legfontosabb háttérintézményének, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) központjának. A Karolina úton már a múlt század derekán is több kórház működött, maga az OVSZ az ezredforduló óta szolgálja itt a betegeket.


Május végi látogatásunk hétköznap ebédidőre esett, de ekkor is nagyban zajlott a véradás a főépület földszinti részén kialakított, szépen felújított helyiségben. Dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes elmondta, hogy ez az intézmény hazánk legnagyobb vérfeldolgozó központja, egyben legnagyobb vérgyűjtési helyszíne, ahol heti öt napban reggel héttől este hétig várják a véradókat. Naponta 80–120-an, de előfordul, hogy 150-en is jelentkeznek itt véradásra, éves szinten ez 20 ezer főt is jelenthet.
Kevésbé köztudott, hogy a Karolina úti komplexum főépülete mellett található egy másik is; itt dolgozzák fel és tárolják a közép-magyarországi régióban levett vért, ami éves szinten 140–150 ezer egység kezelését és nyolcvan egészségügyi intézmény ellátását jelenti. Itt található továbbá a központi laboratórium, ahol a különböző készítmények szűrését, kivizsgálását és elosztását végzik. A szolgálatnak országszerte 1200 munkatársa van, ebből a Karolina úton jelenleg körülbelül 400-an dolgoznak. Az OVSZ-ben működik jelenleg az országos immungenetikai laboratórium, de itt koordinálják a magyarországi szervtranszplantációt is, azaz a beültetésre váró szervek eljuttatását a hazai vagy nemzetközi centrumokba.

A Karolina útra jellemzően budapestiek érkeznek, azon belül is elsősorban a dél-budai részről, valószínűsíthető tehát, hogy ez az újbudai lakosság leggyakrabban látogatott véradó helye. Dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes felhívta a figyelmünket, hogy nagyon sok felsőoktatásban tanuló diákot is fogadnak, ami nem meglepő, tekintve a közelben található egyetemeket.


N. A.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support