Újabb pluszköltségek az önkormányzatoknak

A kormány június 4-én közzétett határozata értelmében a helyi önkormányzatok kikerülnek a „rezsivédelem” alól, vagyis azoknak a településeknek is piaci árat kell fizetniük a villamos energiáért és a gázért, amelyek jelenleg a 2013 novembere óta befagyasztott árakon vásárolják az energiát.

Varga Mihály pénzügyminiszter a 2023-as állami költségvetés benyújtásakor úgy fogalmazott, hogy az önkormányzatoknál van elég tartalék, így nem gond, ha kiveszik őket a rezsicsökkentésből.
A rezsicsökkentés elvonásának hatása nehezen tervezhető – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán László Imre, Újbuda polgármestere –, de a főbb következmények már most láthatók. A villamosenergia versenypiaci áron való beszerzése közel kilencvenmillió forintos plusz terhet jelent a XI. kerület idei költségvetésében (ebből összesen több mint 50 millióra rúg az óvodákat, bölcsődéket, szociális intézményeket érintő többletköltség). Az önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó Szolgálata 77 millió forinttal nagyobb kiadással számolhat a földgázbeszerzéseknél. Megjegyzendő, hogy eközben Újbuda esetében 1,2 milliárd forinttal nő a befizetendő szolidaritási adó összege. A kormány lépését még fideszes városvezetők is megkérdőjelezték. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab város fideszes polgármestere az mfor.hu kérdésére azt mondta, hogy az önkormányzatok 55-60 százalékának nehézségeket okoz majd a döntés. Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András sem hiszi, hogy minden település ki tudja gazdálkodni a többletkiadást, és az ATV híradójában felvetette: ez esetben az állam tegye lehetővé, hogy az önkormányzatok hozzájuthassanak bevételeikhez, hozzányúlhassanak díjaikhoz, és a Covid-járvány idején az iparűzési adó ügyében a kkv-knak adott kedvezmény se tartható fenn.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support