Új alpolgármestert választott a kerület

Mostantól a madárhegyi régióban a zöld felületek növelésére kötelez a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ), és új alpolgármester viszi tovább a kerület túlépítése elleni harcot – derült ki a júniusi testületi ülésen, ahol kiosztották Újbuda környezetvédelmi díjait is.

A képviselő-testület titkos szavazáson döntött arról, hogy Erhardt Attila, Albertfalva önkormányzati képviselője, a Momentum frakcióvezetője legyen Újbuda negyedik alpolgármestere. Feladatát társadalmi megbízatással látja el, és természetesen viszi tovább képviselői munkáját is.

A képviselő Orosz Annát váltja, aki alpolgármesteri tisztségéről májusban mondott le azután, hogy egyéni jelöltként megválasztották országgyűlési képviselőnek. A szavazást követően Erhardt Attila alpolgármesteri esküt tett.

Elismerték a környezetvédőket
Az ülés elején átadták az Újbuda környezetének védelméért díjat. A kitüntetést a június 5-i környezetvédelmi világnap alkalmából adományozta a képviselő-testület. Az Újbuda környezetének védelméért elismerő cím azoknak a közigazgatási területen dolgozó személyeknek, vállalkozásoknak, szervezeteknek adható, akik, illetve amelyek nagymértékben hozzájárulnak Újbuda környezetének védelméhez, a kerület szépítéséhez, természeti értékeinek megóvásához. László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester elsőként Rudda Ildikó pedagógusnak adta át a kitüntetést. A gazdagréti Törökugrató Általános Iskola pedagógusa évtizedek óta kimagasló munkát végez a környezeti nevelés területén. A Sas-hegy Védő Egyesület és a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK) megosztva vehette át az elismerést. Az önkormányzat mindkettejük esetében Újbuda zöldfelületeinek védelméért tett erőfeszítéseiket értékelte.

Változik az építési szabályzat
A képviselő-testület döntése alapján változik a Madárhegy, Rupphegy, Gazdagrét városrészek területére vonatkozó Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ). A módosítás számos eleme a zöldfelületek növelését célozza, illetve szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat, így a szabályzat jobban segíti a klímastratégiai célok elérését. A tervezet szerint a lapos tetős épületeken kötelező lesz zöldtetőket kialakítani, az előkertekben pedig tilos lesz a túlzott, parkoló célú burkolatok kialakítása, helyette biológiailag aktív zöldfelületet kell létesíteni. A módosítás növeli a telkeken telepítendő lombos fák számát (150 négyzetméterenként helyett 100 négyzetméterenként kell egy fa), és előírja, hogy az irodaházak energiaellátásának 30 százalékát megújuló energiából kell fedezni. A hátsó kertek intimitásának megőrzése érdekében a rendelet maximalizálja az épületek hosszát és bruttó alapterületét.

Új időpontban a közmeghallgatás
A képviselő-testület évente egy alkalommal, a második félévben tart közmeghallgatást a lakosság és a helyi szervezetek részére, akik, illetve amelyek a helyi közügyeket érintő kérdéseket vethetnek fel és javaslatokat tehetnek. Az idei közmeghallgatást a korábban jellemző decemberi időpont helyett 2022. október 5-én 17 órától tartják meg a Polgármesteri Hivatal földszinti nagytermében.

Hála a sok évtizedes munkáért

Virággal köszönte meg László Imre polgármester három nyugdíjba vonuló kolléga munkáját a legutóbbi testületi ülésen. Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató méltatásában elmondta, az oktatás, az egészségügy és a szociális ügyek területének összefogásához szükséges képességekkel bíró munkatársakat nehéz lesz pótolni.

Pápai Magdolnát, a Pénzügyi Osztály vezetőjét is elbúcsúztatták. A polgármester hangsúlyozta, egy intézmény gazdálkodását nehéz mederben tartani a jelenlegi kötelezettségek és viszonyok mellett. Pápai Magdolna ezt a feladatot hatékonyan látta el.

Mozsár Beatrix távozik a Lakásgazdálkodási Osztály vezetői székéből. László Imre kiemelte: Mozsár Beatrix kifogástalanul végezte tevékenységét az egyik leghálátlanabb munkaterületen, jogosítványait, lehetőségeit mindig szabályszerűen használta munkája során.

1

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support