Új alpolgármestert választott a kerület

Mostantól a madárhegyi régióban a zöld felületek növelésére kötelez a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ), és új alpolgármester viszi tovább a kerület túlépítése elleni harcot – derült ki a júniusi testületi ülésen, ahol kiosztották Újbuda környezetvédelmi díjait is.

A képviselő-testület titkos szavazáson döntött arról, hogy Erhardt Attila, Albertfalva önkormányzati képviselője, a Momentum frakcióvezetője legyen Újbuda negyedik alpolgármestere. Feladatát társadalmi megbízatással látja el, és természetesen viszi tovább képviselői munkáját is.

A képviselő Orosz Annát váltja, aki alpolgármesteri tisztségéről májusban mondott le azután, hogy egyéni jelöltként megválasztották országgyűlési képviselőnek. A szavazást követően Erhardt Attila alpolgármesteri esküt tett.

Elismerték a környezetvédőket
Az ülés elején átadták az Újbuda környezetének védelméért díjat. A kitüntetést a június 5-i környezetvédelmi világnap alkalmából adományozta a képviselő-testület. Az Újbuda környezetének védelméért elismerő cím azoknak a közigazgatási területen dolgozó személyeknek, vállalkozásoknak, szervezeteknek adható, akik, illetve amelyek nagymértékben hozzájárulnak Újbuda környezetének védelméhez, a kerület szépítéséhez, természeti értékeinek megóvásához. László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester elsőként Rudda Ildikó pedagógusnak adta át a kitüntetést. A gazdagréti Törökugrató Általános Iskola pedagógusa évtizedek óta kimagasló munkát végez a környezeti nevelés területén. A Sas-hegy Védő Egyesület és a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK) megosztva vehette át az elismerést. Az önkormányzat mindkettejük esetében Újbuda zöldfelületeinek védelméért tett erőfeszítéseiket értékelte.

Változik az építési szabályzat
A képviselő-testület döntése alapján változik a Madárhegy, Rupphegy, Gazdagrét városrészek területére vonatkozó Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ). A módosítás számos eleme a zöldfelületek növelését célozza, illetve szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat, így a szabályzat jobban segíti a klímastratégiai célok elérését. A tervezet szerint a lapos tetős épületeken kötelező lesz zöldtetőket kialakítani, az előkertekben pedig tilos lesz a túlzott, parkoló célú burkolatok kialakítása, helyette biológiailag aktív zöldfelületet kell létesíteni. A módosítás növeli a telkeken telepítendő lombos fák számát (150 négyzetméterenként helyett 100 négyzetméterenként kell egy fa), és előírja, hogy az irodaházak energiaellátásának 30 százalékát megújuló energiából kell fedezni. A hátsó kertek intimitásának megőrzése érdekében a rendelet maximalizálja az épületek hosszát és bruttó alapterületét.

Új időpontban a közmeghallgatás
A képviselő-testület évente egy alkalommal, a második félévben tart közmeghallgatást a lakosság és a helyi szervezetek részére, akik, illetve amelyek a helyi közügyeket érintő kérdéseket vethetnek fel és javaslatokat tehetnek. Az idei közmeghallgatást a korábban jellemző decemberi időpont helyett 2022. október 5-én 17 órától tartják meg a Polgármesteri Hivatal földszinti nagytermében.

Hála a sok évtizedes munkáért

Virággal köszönte meg László Imre polgármester három nyugdíjba vonuló kolléga munkáját a legutóbbi testületi ülésen. Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató méltatásában elmondta, az oktatás, az egészségügy és a szociális ügyek területének összefogásához szükséges képességekkel bíró munkatársakat nehéz lesz pótolni.

Pápai Magdolnát, a Pénzügyi Osztály vezetőjét is elbúcsúztatták. A polgármester hangsúlyozta, egy intézmény gazdálkodását nehéz mederben tartani a jelenlegi kötelezettségek és viszonyok mellett. Pápai Magdolna ezt a feladatot hatékonyan látta el.

Mozsár Beatrix távozik a Lakásgazdálkodási Osztály vezetői székéből. László Imre kiemelte: Mozsár Beatrix kifogástalanul végezte tevékenységét az egyik leghálátlanabb munkaterületen, jogosítványait, lehetőségeit mindig szabályszerűen használta munkája során.

1

A ROVATBÓL