Bringapark épült Tóvárosban

Szédítő kanyarok, látványos ugratások, lendületes tempó – mindez anélkül, hogy tekernénk a pedált. A kerékpáros pumpaparkok (pump trackek) egyre népszerűbbek, és most már az újbudai BMX-esek, triálosok és mountain bike-osok is próbára tehetik magukat a Sport11 Sportközpont mellett létesült ingyenes pályán.

Pumpapályán tekerni nemcsak kiváló szórakozás, de az egyik legjobb edzési lehetőség is a kerékpáros sportban. Az elnevezés a pumpáló mozgásból származik, amit a bringás azért fejt ki, hogy tekerés nélkül is lendületben maradjon. Mostantól Újbuda sem marad ki a jóból: a Sport11 Sportközpont szomszédságában felavatták a kerület első pumpaparkját, amelyet 50-50 százalékban finanszírozott az Országos Bringapark Program pályázati forrása, illetve az önkormányzat. – Tipikusan civil kezdeményezésből nőtt ki a pálya – mondta el Simon Károly, a projektben együttműködő Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. vezetője, akinek egy barátja hívta fel a figyelmét, milyen sokan örülnének egy ilyen lehetőségnek a kerületben. Újbuda sportcége szeretett volna biztonságos alternatívát kínálni azoknak a gyerekeknek is, akik rendszeresen a Budaörsi Repülőtér környéki autóutakon bringáznak. A 29 millió forintból megépített újbudai létesítményen kívül csak két pumpapálya működik Budapesten, Budafokon, illetve Kőbányán. A bringapark programon keresztül idén összesen 52 kerékpáros pálya kap támogatást az országban.
A pumpapálya népes vendégseregre számíthat, a többek között a Sas-hegyen edző Superior Mountain Bike Sport Egyesület alig várta, hogy Újbudának is saját bringaparkja legyen. – A tóvárosi pálya a legalkalmasabb arra, hogy a gyerekek bármely biciklis szakágban megtanulják az alapkészségeket, az egyensúly­érzéket, a kanyarvételt és a „lógatást” – méltatta a beruházást a kerékpáros utánpótlás-egyesületet irányító Sós Sándor. Edzéseik szinte minden alkalommal a Sport11-től indulnak. – A „montisok” és a DH-sok a közeli Kamaraerdő felé veszik az irányt, a BMX-esek a pumpapályán figuráznak, a technikai edzések pedig a Kánai-tó partján folynak – mondta el az országosan kilenc bázist fenntartó Superior Racing Team vezetője. Bakai-Nagy Zita alpolgármester is úgy véli, amellett, hogy a nagyközönségnek szóló ingyenes pálya biztonságos lehetőséget nyújt az utcai bringásoknak, a fővárosban régóta helyet kereső profi klub is otthonra lelhet ezen a helyen.
Az új edzőparkban kicsi és nagy, kezdő és profi együtt töltheti aktívan szabadidejét, emellett kiváló körülmények között lehet felkészülni a hazai és a nemzetközi megmérettetésekre. Simon Károly elmondta, hogy egy mountain bike- és egy triálpályával tervezik bővíteni a frissen avatott bringaparkot, a Sport11 környéke így hamarosan valódi kerékpáros bázissá lényegül át. A pumpapálya a Budapest–Balaton kerékpárút tervezett nyomvonala közelében helyezkedik el, így bekerülhet az ország kerékpáros vérkeringésébe.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support