Továbbzöldültek az újbudai óvodák

Decemberben négy óvoda nyerte el az Örökös Zöld Óvoda vagy a Zöld Óvoda minősítést Újbudán. Azok az intézmények pályázhattak a címekre, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek környezettudatos nevelésére. Az óvodákat pénzügyi elismerésben is részesítette az önkormányzat, amit Orosz Anna alpolgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester karácsony előtt adott át.

Második alkalommal nyert Zöld Óvoda címet a Szentimrevárosi Óvoda két tag­intézménye, a Badacsonyi utcai Óvoda, illetve az Újbudai Karolina Óvoda. Örökös Zöld Óvoda címre pályázott sikeresen az Albertfalvai Óvoda székhely és a Kelenvölgy-Őrmezei Óvoda Újbudai Napsugár Óvoda telephely.
Kiemelkedő eredmény, hogy 2020 decemberére minden kerületi óvoda elérte vagy a Zöld Óvoda, vagy az Örökös Zöld Óvoda címet, ami országos szinten is egyedülálló teljesítmény. Van olyan újbudai óvoda, amelyik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által odaítélt Madárbarát Kert minősítést is magáénak tudhatja.
A Zöld Óvoda cím elnyerését segíti a kerület által minden évben meghirdetett „Újbuda környezettudatos óvodája” pályázat, amely az önkormányzati intézmények környezeti és egészségnevelési fejlesztését, a belső terek, csoportszobák, udvarok, kertek zöld kialakítását támogatja. A környezeti nevelés eszköz- és költségigényes: a terepséták, a kirándulások, az állatkerti, illetve múzeumi programok, valamint az épületek belső és külső átalakítása többletkiadásokkal járnak.
Az óvodákban a fenntarthatóság szellemében a szelektív hulladékkezelés, a tudatosan takarékos energia- és vízgazdálkodás is megvalósul. A játékokban, mesékben, a környezet aktív megismerésében ugyancsak meghatározó a környezetkímélő és a természetet tisztelő szokások megalapozása és erősítése.
Orosz Anna alpolgármester lapunknak elmondta: nagyon büszke, hogy már Újbuda összes óvodája elnyerte a Zöld Óvoda minősítést, ami leginkább az óvodavezetők és óvodapedagógusok rugalmasságának és friss szemléletének köszönhető. A környezettudatos nevelés nemcsak a gyerekek fejlődéséhez járul hozzá, a zöld pedagógiai program kapcsán minden újbudai családhoz eljut ez a szemlélet. A cél az, hogy a kisgyerekek színvonalas környezeti nevelése Újbuda zöldüléséhez, a környezetbarát szemlélet erősítéséhez is hozzájáruljon.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support