Záródik az olló az új- és használt lakások ára között

Az elmúlt közel két év bizonytalan időszaka a magyar lakáspiacot is merőben átalakította. Mind az agglomeráció, mind a vidéki régiók lakásárai változó tendenciákat mutattak. Az országos piac szétszakadni látszik, vidéken rekord mértékű drágulás ment végbe az idén a kínálati árak esetén.

A piacnak nagy lendületet adott az év elején módosított otthonteremtési támogatás, a járvány okozta lezárások miatt pedig számos tranzakció csupán az idei évben vált esedékessé. Ennek eredményeképp nem csupán átmeneti áremelkedés következett be a hazai lakáspiacon, hanem valósággal szárnyalásnak indultak az árak – derül ki az ingatlannet.hu aktuális elemzéséből.

A fővárosban lassult, míg vidéken élénkült a lakáspiac

2021 év végére biztosabban mondhatjuk, hogy záródik a lakáspiaci olló a vidéki és a fővárosi árak között. 2021 I. negyedévében erőteljes korrekció bontakozott ki a lakáspiacon, amely az állami támogatások hatására csak tovább fokozódott. E hatás az adásvételi számokban is megmutatkozott, az I. negyedévben regisztrált adatok alapján rekordszámú, az előző év azonos időszakához képest 17%-kal több adásvétel történt – derül ki a KSH lakáspiaci jelentéséből.

Míg az előző években jellemzően a lakáspiaci forgalom dominált a fővárosban, addig 2020-ban egyfajta kiköltözési hullám vette kezdetét a vidéki régiókba – ezzel új lendületet adva az új építésű ingatlanok piacának is. A családi otthonteremtési kedvezmény mellett az 5 százalékos lakásépítési áfa is erőteljesen felpörgette az új építésű lakások piacát. Az új beruházások meghódították a vidéki ingatlanpiacot, az újonnan indult projektek csaknem fele a vidéki nagyobb városokba – mint Szeged, Debrecen vagy Győr – tevődött át 2021-ben.

A 10%-ot sem éri el a pesti lakások drágulása

A vidéki, közel 20%-os lakáspiaci áremelkedéssel szemben Budapest egészét tekintve január óta csupán 6,38%-kal nőtt a lakások négyzetméterenkénti átlagára. A statisztikák alapján a téglalakások átlagos négyzetméter ára 4,77%-kal, míg a panellakásoké 7,98%-kal nőtt az idén. Az aktuális felmérések szerint a téglalakások egy négyzetméterre jutó átlagára 880 ezer forint, míg a panellakások esetében ez 626 ezer forintot jelent.

A budapesti lakáspiacon az újonnan épített lakások száma a kétezret sem érte el a II. negyedévben, az átlagos négyzetméterár pedig 827 ezer forint volt a regisztrált adatok alapján.

A panelek kiugró mértékben, a téglalakások alig pár százalékkal emelkedtek Újbudán

A hirdetési portál statisztikái alapján a XI. kerületi lakáspiacon a használt – jellemzően panel – lakások négyzetméterenkénti átlagára kiugró mértékben, közel 16%-kal nőtt az idén, míg az új vagy nemrégiben épült téglalakások átlagos négyzetméter ára 2,89%-kal emelkedett. A használt lakásokat októberben átlagosan 779 ezer forintos négyzetméter áron hirdették meg a XI. kerületben, míg a téglalakásoknak jellemzően 969 ezer forint volt a kínálati ára négyzetméterenként.

A januárban és októberben regisztrált négyzetméterenkénti átlagár között a téglalakások esetén elenyésző – csupán 30 ezer forint –, azonban a panellakások esetében óriási a különbség. Ez csaknem 110 ezer forintot jelent átlagosan, ami a vételárban akár 6 millió forint többletként is megjelenhet az év eleji kínálati árakhoz képest.

ingatlannet.hu

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support