Szabad a tér 2021

Újbuda Önkor­mányzata és KözPont Újbudai Kulturális Kft. 2021 áprilisában pályázatot írt ki közösségépítő, környezetszépítő civil kezdeményezések támogatására, azzal a céllal, hogy Újbuda lakosainak lehetőségük nyíljon környezetük, illetve közösségük életének aktív formálására. Az alábbiakban nyertes pályázatokat ismertetünk (a másik hat győztest lapunk előző számában mutattuk be).

Mikes Udvar társasház – a belső udvar közösségi térré alakítása (50 000 Ft)


Az Ulászló utca 45. alatti Mikes Udvar társasház tulajdonosai nagyon összetartó közösséget alkotnak, már a pályázat előtt is számos alkalommal együttműködtek, legyen szó szigetelésről, az esővízgyűjtő és a locsoló összekötéséről vagy a szelektív gyűjtés kiterjesztéséről az üvegekre. A Szabad a Tér pályázaton a hátsó kertben lévő kültéri padok felújítását tűzték ki célul, hogy egy olyan vonzó helyet hozzanak létre, ahol családi, baráti találkozókat, vagy akár közgyűléseket is tarthatnak. Aki tehette, részt vett a munkában: a fiatalok csiszoltak, festettek, az idősebbek a kertet rendezték, virágokat ültettek.

Vincellér utca 40. társasház – a belső udvar felújítása (200 000 Ft)


A Vincellér utca 40. alatti társasházban élők valóban közösségként láttak neki közvetlen környezetük megszépítéséhez. A lépcsőház és a közös udvar padjainak felújításában, a kerti csap és az esővízszikkasztó kialakításában a 19 lakó közül 17-en vettek részt. A munkafolyamatok gondos megtervezésének köszönhetően mindenki talált testhezálló feladatot: a ház legidősebb lakója feliratokkal hívta fel figyelmet a frissen festett falakra, a legtettrekészebbek a szikkasztó gödrének kiásását vállalták, a kreatív csapattagok a falfestésben jeleskedtek, a gyerekek többek között a felásott területek visszafüvesítéséről szereztek gyakorlati tudást. Az új funkciókkal bővült kert meg­szépült ülőbútora kedvelt találkozási ponttá vált, ahol akár a következő közös projekt ötlete is megszülethet.

Zsombi 16. közössége – a környezet megújítása (100 000 Ft)


A pályázat megvalósítása során nagy munkát végeztek a lakók: nemcsak a biciklitároló helyet tették rendbe, hanem lefestették a lépcsőházi korlátokat és a lépcsőházi ajtókat is. Fontos eredmény emellett, hogy létrejött egy Facebook-csoport és egy levelezőlista, így a házban együtt élő emberek elkezdtek egymással kommunikálni.

Dayka Gábor utca 15. társasház (180 000 Ft)


A pályázati cél az volt, hogy az évek óta elhanyagolt előkertet a lakóközösség életének szerves részévé tegyék tereprendezéssel és mulcsolással, illetve padokkal és egy magaságyással. Az előkészítési munkák után időtálló, telített faanyagból készült kerti bútort szereztek be, amelyet önköltségen további festéssel védtek le, hogy az időjárás, a rovarok, gombák ne kezdjék ki. Összességében a támogatással a lakóközösség az eredeti célokat elérte, a pályázatban tervezett módon.

Fehérvári 31. társasház – a belső kert és a gang szépítése (100 000 Ft)


A kerthasználat régóta kritikus kérdését oldotta meg a ház közössége: pad és napvitorla került a fák alá, kulcsokat másoltak a bejárathoz. Kialakítottak egy házirendet, hosszú távra megoldva az igénybevétel szabályozását. A járvány idején kifejezetten vágyott dolog volt a kerthasználat, de ülőalkalmatosság hiányában nem volt rá lehetőség.
Ezzel a projekttel az emberek közelebb kerültek egymáshoz, nagyon pozitív visszajelzések születtek. Létrejött egy levelezőlista is, így hatékonyabban tudják a továbbiakban megszervezni a közös munkát.

Közösségépítők a Bohócoson – a Beregszász téri játszótér funkcióbővítése (200 000 Ft)


A pályázat segítségével a nagyobb gyerekek kaptak új lehetőséget a játszótéren a szabadidő eltöltésére. Az új piknikpadban játékok tárolására is alkalmas fiókokat alakítottak ki, egyedi gyártással. A dobozok a pad ülőfelülete alá kerültek, az asztallap és az ülés távolsága pedig az egyik oldalon a kisgyerekek, a másikon a nagyobbak és a felnőttek magasságának felel meg. Nagyon jó az elhelyezés is, szeretik a kisgyermekes szülők. Az avatáson sokan vettek részt, igazi közösségi programként.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support