Nyolc órán keresztül vitáztak a képviselők

Teljes létszámban jelentek meg az önkormányzati képviselők a november 18-i testületi ülésen, ahol egyebek közt építési szabályozási ügyekben és személyi kérdésekben is fontos döntések születtek.

Napirend előtt is több kérdés került terítékre a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az egyik ilyen a Covid elleni oltások ügye volt: ellenzéki képviselők pontos számokat hiányoltak, példaként hozva fel, hogy a balassagyarmati önkormányzat (fideszes vezetésű – a szerk.) rendre naprakész információkat ad erről. László Imre polgármester válaszában kiemelte: az önkormányzat a kormányhivataltól kapja az adatokat, Újbuda esetében azonban a jelek szerint ez „nem fontos”, nem kapjuk meg a hasonló adatokat. Szó esett a Hamzsabégi sétányról is, a polgármester szerint a kiemelt állami beruházás részeként a lakókörnyezetet átszelő vasúti pálya helyett a fővárost elkerülő vasúti útszakasz építése lett volna a helyes megoldás.


Több napirendi pont is parázs vitát váltott ki a szünettel csaknem nyolc órán át tartó ülésen. Az ellenzék kifogásolta például a Tóvárosba tervezett lakóparki beruházást – László Imre emlékeztetett rá, hogy ezt eredetileg 1326 lakásosra tervezték, végül 900 épül meg. Éles szóváltás után szavaztak a képviselők a 2017 óta megoldatlan Fehérvári út 70/A szám alatti Lidl áruház ügyében is.
A testület elfogadta a Kamaraerdő és Kőérberek területére vonatkozó kerületi építési szabályzat 7. ütemét. A Kamaraerdei Ifjúsági Park és az idősek otthona környékén marad a zártkertes övezeti besorolás. – Számos életvitelszerűen ott élő lakos érdeke, hogy ezt módosítsák – mondta Bába Szilvia (Zöld Pólus), a körzet képviselője. A jelenlegi állapotok azonban csak „szolid” fejlesztéseket vetítenek előre, így megmarad a környék zöld jellege. Az életvitelszerűen ott élőknek továbbra is el kell látniuk eddigi feladataikat (útkarbantartás).


A testület úgy határozott, hogy Újbuda csatlakozik a korábban Vad Budapest címen ismert, jelenleg Budapest sokszínű gyepei című fővárosi pályázathoz (ez az Európai Unió LIFE Természet és Biodiverzitás programjának része). A XI. kerületi önkormányzat 2023–2029 között évenként 2,5 millió vissza nem térítendő támogatást ad ehhez. A program a kerületben a kőérberki szikes réteket, a Mocsáros-dűlőt, a Tétényi-fennsíkot és a közeli Ferencz József keserűvíz-telepet érinti. A pályázat célja az élőhelyek rehabilitálása természetkímélő gazdálkodási módszerekkel, legeltetéssel és kaszálással, és kiterjed a vizes élőhelyek helyreállítási munkáira is.


Elvetették azonban a kelenföldi városközpont területére vonatkozó építkezési tilalomról szóló javaslatot, amelyet fideszes képviselők terjesztettek elő. Mint ismert, az Etele és Tétényi út sarkán lévő szolgáltatóház értékesítésére a 80 százalékban tulajdonos Fővárosi Önkormányzat írt ki pályázatot (ennek határideje lapzártánk után jár le). László Imre polgármester szerint a Fidesz „farkast kiált”, amikor toronyház építésével riogat, és aláírásgyűjtésbe kezd a szolgáltatóház lebontása ellen.


Orosz Anna alpolgármester elmondta, hogy Kelenföld-Városközpont ügye elsősorban két fő problémára, a bérlők helyzetére, illetve a túlépítettség veszélyére vezethető vissza. Ennek kapcsán egyik fontos cél, hogy itt lévő bérlőknek és vállalkozóknak méltó és megnyugtató módon kell választ kapniuk a felmerült jogos kérdéseikre. Újbuda vezetése ennek érdekében egyeztetést kezdeményezett Karácsony Gergely főpolgármesterrel, Újbuda aktív részvétellel kíván segítséget nyújtani a fővárosi üzemeltető cég és a bérlők közötti aktív, konstruktív párbeszédhez.


Másik, mind a lakók, mind pedig a városvezetés szempontjából kiemelten fontos cél, hogy a túlépítettség ne fokozódjon ebben az amúgy is sűrű városrészben, ahol nagy szükség van a zöldterületekre és a kereskedelmi szolgáltatásokra. Mind a kerületi, mind a fővárosi felek elköteleződtek már ezen célok mentén, és ha a november 29-ig beérkező pályázatok nem tükrözik ezeket a feltételeket, akkor nem fogják megszavazni a telek eladását. A változtatási tilalom elrendelése ugyanakkor az alpolgármester szerint nem megfelelő eszköz a célok eléréséhez, ráadásul jogi és pénzügyi kockázatot is ró az önkormányzatra.
Folytatódnak Madárhegyen a földutak burkolási munkálatai. Az új ütemben a kivitelezés megkezdése előtt közműépítési munkákra van szükség, ennek 280 millió forintra becsült költségét az önkormányzat önerőből fedezi. Az Albert utca és Rátz László utca között lévő, eddig névtelen közterület ezentúl Grosics Gyula nevét viseli.


Januártól változik a Polgármesteri Hivatal munkarendje: az általános ügyfélfogadás hétfőn 13–17 óráig, szerdán 8–16 óráig, pénteken 8–12 óráig tart, az anyakönyvi csoport és központi iktató Bocskai úti ügyfélszolgálata kivételével.
Személyi ügyek is a testület elé kerültek. Herczeg András lemondásával december 1-jétől a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság nem képviselő tagja lesz Devecseri Mátyás. Döntés született az Újbuda Közterület-felügyelet új igazgatójáról is: Kozma Levente helyére 2022. december 31-éig Szabó Róbert György kerül.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support