Díjátadók a Kerület Napján

A díszpolgári címek mellett, az Újbuda Sportjáért életmű és a Pro Architectura díjat, valamint a polgármesteri dicséreteket, és az ilyenkor szokásos kitüntető címeket is átadták az önkormányzat nagytermében, november 11-én.

A járvány miatt csak szűk körben rendezte meg idén Újbuda Önkormányzata a kerület napi díjátadó ünnepséget. Elsőként László Imre polgármester mondta el ünnepi beszédét, amelyben megköszönte a díjazottak munkáját, és kiemelte példaértékű tevékenységüket, amellyel Újbudát gazdagították.

“Önök azok, akiknek helyük van a kerület történelemkönyvében. Az önök személye a referencia, akikhez képest nemcsak a jelent mérjük, de akik viszonyítási pontot jelentenek a jövő számára is.”

Molnár Gyula országgyűlési képviselő beszédében a Kerület Napjának történetéről is beszélt. Az Újbuda név felvétele, november 11-e megünneplése mind közösségformáló erőnek bizonyultak az elmúlt évtizedekben. Az Újbuda név azt is láttatja másokkal, hogy ez a kerület dinamikusan fejlődik – fogalmazott a képviselő.

Polgármesteri dicséretben részesült Ivanics Lajos és Ivanics Lajosné a 30 éve létrejött Ivanics Csoport alapítói, akik a társadalmi felelősségvállalás számos területén végeztek kimagasló tevékenységet.

Újbuda sportjáért életmű díjban részesült Csipes Ferenc olimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnok kajakozó, szakedző és sportvezető a magyar sportéletben végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

A Pro Architectura Újbuda díjat Pajer Nóra és Soltész Noémi okleveles építészmérnököknek adták át, a Keltike lejtő 24. szám alatti lakóépület megvalósításában végzett kimagasló tervezői munkájukért.

Újbuda idén két új díszpolgári címet adományozott. Elsőként Bélavári Anna balettmester táncpedagógiai munkájáért, valamint életműve elismeréseként kapta meg a kitüntetést, amelyet távollétében Földi Annamária vett át a kerület vezetőitől. A másik díszpolgár Farsang Csaba, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház Anyagcsere Központ Hypertonia Szakambulanciájának vezetője lett. A kiváló orvos tudományos, kutatói tevékenysége, valamint a XI. kerületben végzett betegorientált gyógyítói munkája elismeréseként válhatott a kerület díszpolgárává.

Posztumusz díszpolgári cím adományozásával tisztelgett az önkormányzat Dalos László Táncsics Mihály-díjas, Aranytollal kitüntetett hírlapíró, opera- és műfordító, költő és zeneszövegíró, valamint Papp László háromszoros olimpiai bajnok magyar ökölvívó, edző, sportvezető, és Tauber Zoltán Magyarország első paralimpiai bajnoka, világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, sokszoros magyar bajnok asztaliteniszező előtt.

Ugyanezen a napon, a járvány miatt külön időpontban tartották meg azt a díjátadót, ahol az Újbuda kiváló intézményvezetője, intézményvezető-helyettese, az Újbuda gyermekeiért díjakat, valamint az Újbuda mesterpedagógusa, és az Újbuda szolgálatáért kitüntető címeket adták át.

Újbuda kiváló intézményvezetője elismerésben részesült Pereszlényiné Kocsis Éva, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Újbuda kiváló intézményvezető-helyettesének pedig Unyi Istvánt a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezető-helyettesét választották.

Az Újbuda gyermekeiért elismerést Bánáti Istvánnak, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott igazgatójának, Dajbukát Adrienne házi gyermekorvosnak, Ficzere-Hernics Évának az Észak-Kelenföldi Óvoda Újbudai Napraforgó tagintézményének óvodapedagógusának, valamint Mesterházy Évának, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XI. kerületi Tagintézményében dolgozó logopédusnak adta át a magas szakmai színvonalon végzett munkájuk elismeréseként.

Újbuda mesterpedagógusa címet kapott Hajtmanszki Zoltánné, az Albertfalvai Óvoda óvodavezető-helyettese, valamint Verpelétiné Tóth Erzsébet az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola tanára.

Végül Újbuda szolgálatáért elismerésben részesítették Balázs Mária felnőtt háziorvost, és Újbuda időseiért címet adtak át, Domoszlai Erzsébet önkéntesnek, aki az Újbuda 60+ Program keretében az idős lakosság érdekében végzi elismerésre méltó munkáját.

A díjak átadásában László Imre polgármesternek Bakai-Nagy Zita alpolgármester, valamint Molnár Gyula országgyűlési képviselő működött közre.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support