Elfogult ajánló

Néhány jó programot, könyvet, koncertet, színházi előadást ajánlunk – kizárólag elfogultan. Olyat, amit mi szeretünk, és bízunk benne, hogy másnak is legalább akkora örömet okoz.

Az éjszakám a nappalod
Miután ez bevallottan elfogult ajánló, bátran javasolhatom megnézésre azt a 2015-ös mozifilmet, amely ezekben a napokban jelent meg két streaming platformon, a Netflixen és a magyar filmekre szakosodott filmio.hu-n. Az éjszakám a nappalod a film címe igazi sztárparádéval. Czukor Balázs, Anger Zsolt, Scherer Péter, Pálos Hanna, Szamosi Zsófi, Borbély Alexandra, Kaszás Gergő játszik a főbb szerepekben, és talán itt állt utoljára kamerák elé a felejthetetlen Pap Vera. S egy epizód erejéig feltűnik benne a ’90-es évek budapesti éjszakájában alapembernek számító, Magyar Narancs-beli kollégánk, Kovácsy Tibor is, aki nemzedékeknek tanította meg, mit jelentett valaha „szerkesztő úrnak” lenni. A film zenéjét Zságer Balázs szerezte.

A budapesti éjszaka szürreális világa már többeket megihletett, a furcsa fazonok, misztikus helyek, csalárd kalandok évekre adnak mesélni valót a később konszolidálódó nemzedékek tagjainak. Főleg, ha valaki a normál hétköznapokból keveredik ide: a főhős valami oknál fogva képtelen elaludni, ezért éjszakánként megszökik gyönyörű barátnője (Szamosi  Zsófi) mellől, és csatangolni kezd ebben a számára furcsa világban, amely egyébként itt villog mellettünk Budapesten. S megjelenik a csábítás, nem csak fiatal lányok (Pálos Hanna) képében. Merthogy ez a léha világ vonzza a szerencselovagokat, a piti bűnözőket, akik nagynak akarnak tűnni (Anger Zsolt). Főszereplőnk, Novák, akinek tétova, a dolgokból nem mindent megértő figuráját Czukor Balázs adja remekül, éppen ideális balek lehet egy nagyszabású tervben. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve. Novák azonban nem akar bűnözővé válni. A többi pár kattintásra van már csak tőlünk. Ott az is kiderül, mi csöng a halott zsebében, és Borbély Alexandra tényleg megevett-e egy gyűrűt. Külön öröm, hogy a moziforgalmazásban sokszor meglehetősen gyorsan és igazságtalanul eltűnő filmek könnyen elérhetők ma már online. Ez a film nemcsak vicces, izgalmas krimi, de remek korrajz is mindazoknak, akik elmerültek már a budapesti éjszakai életben, és azoknak is, akik eddig valahogy kimaradtak belőle.

Ezeken az utcákon élünk, ezekre a helyekre jártunk, ezekkel a fazonokkal találkoztunk, közben lehet, hogy észre sem vettük, hogy egy szürreális világ csetlő-botló, gyakran nagyképű, mégis kisstílű szereplőivé váltunk.

Ha efféle bonyoldalmakba azért legtöbbünk nem is kerül, mégis mi vagyunk itt, a vászon után a képernyőn.
(Az éjszakám a nappalod, írta és rendezte: Dési András György, Móray Gábor, operatőr. Csukás Sándor. Új Budapest Filmstúdió. Most a Netflix és a filmio.hu műsorán.)

Műút Miskolcról
A Műút egy izgalmas irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat, amely Miskolcon jelenik meg, de mióta feltalálták az internetet, ez az elérés szempontjából nem sokat jelent. Kifejezetten jól szerkesztett kiadvány – a nyomtatott verzió még szép is –, tele izgalmas írásokkal. Kritika, elemzés, szépirodalmi művek – méghozzá jelentős részben a kortárs, igen gyakran fiatal, bár nem feltétlen pályakezdő szerzők írásainak közlésére vállalkoznak. A legutóbbi számban olvashatunk egy részletet Kemény Lili megjelenés előtt álló kötetéből, amely a hatalom által szétbombázott Színház- és Filmművészeti Egyetem szabad polgárainak hősies, ám végül kudarcba fulladt vállalkozásáról, a 155  esztendős iskola elkeseredett védelméről szól. Megtalálhatjuk a minap elhunyt Ferdinandy Györgyöt (ő volt az örök fiatal). És amit mindenkinek ajánlok, még olyanoknak is, akik iskoláskorukban felhagytak a versek élvezetével: semmiképpen se hagyják ki Horváth Eve költeményeit. Megjelent itt egy szerényen Szonettkoszorú című szonettkoszorúja, amely nem csupán a mesteri szerkesztés miatt emeli a legnagyobbak közé az amúgy fiatal szerzőt. Én, mióta ezt olvastam tőle, vadászom a költeményeire. Minden találat jókora örömforrás. Csak ajánlani tudom. Kivételesen elfogultság nélkül.
(Műút [muut.hu] irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat kiadója és a Műút portál működtetője a Szépmesterségek Alapítvány.)

D. J.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support