Eltűntek – olimpiai előadás a Karinthy Színházban

A Karinthy Színházban április 22-én két ízben volt látható a marosvásárhelyi Yorick Kulturális Egyesület Eltűntek című előadása, amely egy erdélyi szász család történetét meséli el 1945-től napjainkig. A szerző, Elise Wilk történelmi forrásokat is felhasznált: szibériai kitelepítések túlélőivel és az 1990 után kivándorolt szászokkal készült interjúkat, oral history módszerrel írt könyveket, irattári dokumentumokat és sajtóanyagokat.

A Magyarországon is rendszeresen dolgozó színész-rendező, Sebestyén Aba által rendezett darab három részre tagolódik, három fontos történelmi időszakhoz kapcsolódva: 1944–1945 (amikor a német kisebbség polgárait szovjet munkatáborokba deportálták), 1989–1990 (a romániai forradalom, amelyet a szászok tömeges kivándorlása követett) és 2007 (Románia csatlakozása az Európai Unióhoz). A főszereplő, Kati gyermektelen, egyedülálló nagynéni, aki egész életét családjának, testvérei gyermekeinek áldozza, őket segíti. Az őt alakító Szilágyi Enikő 1989-ben hagyta el Romániát, fél évvel Ceausescu kivégzése előtt, mint mondta, színészi játékát személyes élményei is áthatják.

– A produkció az Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma szemszögéből című projekt része. Elsődleges célja volt olyan szövegeket színpadra állítani, amelyek a romániai emigráció jelenségéről beszélnek – emelte ki Sebestyén Aba. A darabot a Budapesten zajló színházi olimpia részeként adták elő. „A Karinthy Színház a nemzetközi rendezvénysorozathoz tartozó Mesemondó Fesztiválnak is otthont ad” – mondta korábban lapunknak Olt Tamás igazgató.

A színházi olimpiát 1995-ben Görögországban hívták életre görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz, német és brazil rendezők, drámaírók. A nemzetközi színházi találkozó rendre egy-egy országban talál otthonra, az idei magyarországi olimpia a tizedik ilyen eseménysorozat.

T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support