APRÍTÉKOLÁSI AKCIÓ ÚJBUDÁN (2023. TAVASZ)

Önkormányzatunk szeretné, ha a házaknál minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2023. év tavaszán is sor kerül. 

A szolgáltatás minden újbudai számára ingyenes, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, az alábbi feltételekkel:

  • előzetes regisztráció szükséges
  • egy címmel egy regisztráció adható le
  • regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?
Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

Hová kell kihelyezni a gallyakat?
Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

Mikor végzik el a munkát?
A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott időpontot követő napon 8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.

Hasznosítható-e házilag a faapríték?
A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei
Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

Hogyan lehet jelentkezni?
Jelentkezni az Újbuda honlapon az aprítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a 0630/544-8778-as telefonszámon.

XI. kerület – HelyszínekKihelyezés időpontja 2023. tavasz
Kelenföld (Hamzsabégi út – Etele út – Fehérvári út közti terület)április 2.
Kelenföld (Hengermalom út – Fehérvári út – Hamzsabégi út – Duna közti terület)április 4.
Albertfalva (Etele út – Fehérvári út – Andor u. – vasút közti terület)április 10.
Albertfalva (Andor u. – Fehérvári út – vasút közti terület)április 12.
Albertfalva (Hengermalom út – Fehérvári út – Duna közti terület)április 16.
Őrmező, Dobogó Megváltozott lehatárolás: (Március u., Május u., Péterhegyi út, Rimaszombati út által határolt terület ide került)április 18.
Kelenvölgyáprilis 20.
Péterhegyáprilis 26.
Gazdagrét, Madárhegy, Pösingermajormájus 1.
Sasad (Rétköz u. – Sasadi út közti terület)május 4.
Sasad (Sasadi út – Dayka Gábor u. közti terület)május 10.
Sashegymájus 16.
Szentimreváros, Lágymányosmájus 21.
Gellérthegymájus 22.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support