Nyitottság és megismerés

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a magyar parasport napját, amely a parasportok világát hivatott megismertetni a nagyközönséggel, elsősorban az iskolásokkal. A Gabányi László Sportcsarnokban az óvodásoktól a gimnazistákig minden korosztály kipróbálhatott különféle sportokat, és paralimpikonokkal
is beszélgethettek.

Minden évben február 22-én ünnepeljük a magyar parasport napját. 1970-ben ezen a napon alakult meg a Halassy Olivér Sport Club, az akkori Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon falai között. Az idei eseményt megnyitó Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, az embereket érdekli a parasport, szeretnék megérteni és támogatni. – Az idősebb generációban félelem, előítélet, távolságtartás van a sérült emberek irányában, hiszen ez a kisebbség sokáig el volt rejtve az emberek elől. Mivel általában a fiatalok az újítók, őket hozzuk közelebb a fogyatékkal élőkhöz, hogy nyitottságukat átragasszák a család többi tagjára – fogalmazott az elnök. Bakai-Nagy Zita sportért felelős alpolgármester szerint is fontos, hogy a gyermekek közvetlen ismereteket szerezzenek a fogyatékkal élő sportolókról, életükről és hivatásukról.

Az eseményen a Paraktív Integrációs Alapítvány parasportolóival is lehetett találkozni: Lévay Petra paratriatlonista olimpikon motivációs előadást tartott, Bovier György kerekesszékes teniszező pedig bemutatója előtt hosszan beszélgetett a gyerekekkel. – A legtöbben arra kíváncsiak, hogyan tudom fél kézzel fogni a bicikli kormányát, hogyan kötöm be a cipőfűzőm. De sokszor ezt sem merik megkérdezni, annyira beléjük van nevelve, hogy nem illik, ezen szeretnénk változtatni a hasonló rendez­vényekkel – mesélte Petra.

Délelőtt az óvodások, délután az általános és középiskolás osztályok érkeztek a csarnokba, ahol kerekesszékes asztalitenisz-, vívás-, kosárlabda-, ülőröplabda-bemutatókon vettek részt, majd ki is próbálhatták a különböző sportágakat. Újdonság volt számukra a boccia nevű paralimpiai játék, melyben ülő helyzetből gurítanak labdákat egy pályán. Az egyik legizgalmasabb feladat a bólyák közötti szlalomozás volt, a kerekesszékes közlekedés mellett a gyerekek ügyességi feladatokat is kaptak, például labdát kellett vezetniük.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support