Nyitottság és megismerés

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a magyar parasport napját, amely a parasportok világát hivatott megismertetni a nagyközönséggel, elsősorban az iskolásokkal. A Gabányi László Sportcsarnokban az óvodásoktól a gimnazistákig minden korosztály kipróbálhatott különféle sportokat, és paralimpikonokkal
is beszélgethettek.

Minden évben február 22-én ünnepeljük a magyar parasport napját. 1970-ben ezen a napon alakult meg a Halassy Olivér Sport Club, az akkori Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon falai között. Az idei eseményt megnyitó Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, az embereket érdekli a parasport, szeretnék megérteni és támogatni. – Az idősebb generációban félelem, előítélet, távolságtartás van a sérült emberek irányában, hiszen ez a kisebbség sokáig el volt rejtve az emberek elől. Mivel általában a fiatalok az újítók, őket hozzuk közelebb a fogyatékkal élőkhöz, hogy nyitottságukat átragasszák a család többi tagjára – fogalmazott az elnök. Bakai-Nagy Zita sportért felelős alpolgármester szerint is fontos, hogy a gyermekek közvetlen ismereteket szerezzenek a fogyatékkal élő sportolókról, életükről és hivatásukról.

Az eseményen a Paraktív Integrációs Alapítvány parasportolóival is lehetett találkozni: Lévay Petra paratriatlonista olimpikon motivációs előadást tartott, Bovier György kerekesszékes teniszező pedig bemutatója előtt hosszan beszélgetett a gyerekekkel. – A legtöbben arra kíváncsiak, hogyan tudom fél kézzel fogni a bicikli kormányát, hogyan kötöm be a cipőfűzőm. De sokszor ezt sem merik megkérdezni, annyira beléjük van nevelve, hogy nem illik, ezen szeretnénk változtatni a hasonló rendez­vényekkel – mesélte Petra.

Délelőtt az óvodások, délután az általános és középiskolás osztályok érkeztek a csarnokba, ahol kerekesszékes asztalitenisz-, vívás-, kosárlabda-, ülőröplabda-bemutatókon vettek részt, majd ki is próbálhatták a különböző sportágakat. Újdonság volt számukra a boccia nevű paralimpiai játék, melyben ülő helyzetből gurítanak labdákat egy pályán. Az egyik legizgalmasabb feladat a bólyák közötti szlalomozás volt, a kerekesszékes közlekedés mellett a gyerekek ügyességi feladatokat is kaptak, például labdát kellett vezetniük.

T. D.

A ROVATBÓL